Self-actualization paransi mielenterveysongelmani - Työkalulista

Menossa Cape Reingan majakalle (Uusi-Seelanti)

Kirjoitin viime viikolla postauksen Self-actualization paransi mielenterveysongelmani. Siitä tuli parissa päivässä luetuin postaukseni. Jopa aiemmin kärkisijaa pitänyt Pokémon-postaus jäi kakkoseksi. Olin hämmentynyt ja pöllämystynyt. Luin postausta uudestaan ja tajusin, mitä kaikkea siinä jäi sanomatta. Koska aihe selvästi kiinnostaa ihmisiä, päätin kirjoittaa postaukselle jatko-osan, jossa selvennän aihetta vähän lisää.

Vaikka edellisen postauksen otsikossa luki "self-actualization", käytin itse postauksessa sanaa "self-help". Tajusin, että self-help-sana on todella latautunut erilaisilla merkityksillä ja ihmisille tulee heti erilaisia mielikuvia, kun sitä sanaa käyttää. Otsikossa käyttämäni termi "self-actualization" tarkoittaa suomeksi sanottuna itsensä toteuttamista.

Termi "itsensä toteuttaminen" tulee psykologi Abraham Maslow'lta, joka kehitti hierarkian ihmisten tarpeista. Tarvehierarkia on pyramidin muotoinen kaavio, jonka pohjalla on tarpeet, jotka pitäisi täyttää (ainakin osittain) ennen kuin hierarkiassa noustaan ylöspäin täyttämään ylempänä olevia tarpeita.


 


Laitetaan kuitenkin termit hetkeksi sivuun. Tämä postaus kertoo vähän toisenlaisesta asiasta.

Viimeviikkoisessa postauksessani en oikeastaan sen tarkemmin kertonut, mitä tein paranemiseni eteen, joten rupesin kirjoittamaan listaa näistä asioista. Siitä tuli pitkä ja ehkä hiukan sekava, koska siihen on listattu resursseja ainakin seitsemän vuoden ajalta.

Materiaalia on suomeksi ja englanniksi. Videot ovat pääosin englanniksi, mutta suurin osa kirjoista löytyy myös suomeksi.

Lista on monipuolinen. Joukossa on resursseja, joita en välttämättä enää pidä kovin hyvinä, mutta laitoin ne listaan syystä, että ne ovat auttaneet minua joskus. Ja jos joku auttaa, se on sinänsä hyvä juttu. En luonnollisestikaan ota vastuuta siitä, mitä lukija antamallani tiedolla tekee.

Lista on kenties vaikeasti lähestyttävä, sillä se on vain - lista. En ole avannut tai selittänyt kohtia tässä tämän enempää. Sille tulee aika ehkä myöhemmässä blogipostauksessa.

Haluan korostaa, että jokaisen ihmisen polku on yksilöllinen ja se, mikä auttoi minua, ei välttämättä auta sinua, ja päinvastoin. Tällä listalla haluan paitsi antaa vinkkejä myös antaa realistisen kuvan siitä, miten paljon töitä oman paranemisensa eteen joutuu tekemään. Työn määrä ja kesto toki vaihtelevat ihmisestä toiseen, mutta kuvittelisin, että valtaosa ihmisistä ei parane, koska he kuvittelevat, että sen pitäisi tapahtua helposti ja nopeasti ja kun se ei tapahdu, he ajattelevat olevansa parantumattomassa tilassa.

En saanut listaa vielä valmiiksi, vaan siitä puuttuu vielä paljon kohtia. Täydennän sitä kenties vielä myöhemmin.

  • Ajatusteni totuuden kyseenalaistaminen sekä päässäni pohtimalla että kirjoittamalla 
  • Arvotyöskentely esim. Kohti arvoistasi -kirjan avulla 
  • Riippuvuuksien tunnistaminen ja niistä eroon pääseminen 
  • Erityisherkkyyden tunnistaminen (ks. esim Erityisherkkä-kirjat, Sisäinen lepatus) 
  • Liikunta (työn alla hehheh) 
    • Kognitiivinen psykoterapia ja ratkaisukeskeinen terapia 
    • Facebook-ryhmät Naiseuden voima, Pullopostia lapsuudesta, Erityisherkät 

    Jos haluat lähteä itsesi toteuttamisen tielle, tässä on hyvä mahdollisuus. Tee näin: valitse vaikka ylläolevasta listasta yksi kohta, joka kuulostaa sinusta mielenkiintoisimmalta tai houkuttelevimmalta tai sopivimmalta juuri sinulle. Kokeile sitä. Jos se toimii, hyvä! Jos ei, kokeile jotain muuta. Hyvä asia pitää mielessä on, että jos kirja/video/ajatus/harjoitus/mikävaan tuo helpotusta, se on hyvä merkki. Tässä on tärkeää seurata omaa intuitiota.

    Ja muista suhtautua kaikkeen varauksella ja kriittisesti, myös tähän postaukseen.

    Onko sinulla kokemuksia jostain listaamistani resursseista? Kerro kommenteissa!

    Kommentit

    Suositut tekstit