Vision board (aarrekartta, unelmakartta)

Kuulin ensimmäistä kertaa vision boardeista jo monta vuotta sitten, mutta en kiinnostunut sellaisen tekemisestä. Kaipa pidin niitä työläinä ja sitä paitsi turhina. 

Jos et siis tiedä, vision board on käytännössä kuvakollaasi sellaisista kuvista, jotka edustavat jollain tavalla omaa visiotasi tulevaisuudesta. Kollaasiin valitaan kuvia, jotka inspiroivat ja innostavat. Kuvat voivat periaatteessa olla ihan mitä vain, kunhan ne edustavat visiotasi. Voit laittaa vision boardiin kuvia esimerkiksi itseäsi inspiroivista ihmisistä, matkakohteista, joissa haluat käydä, tai työstä, jota haluat tehdä. 

No miksi näin sitten tehdään? Valmis vision board on tarkoitus laittaa jonnekin esille, vaikkapa seinälle, missä näet sen joka päivä. Kun näet näitä omia haaveita edustavia kuvia joka päivä, tavoitteet pysyvät mielessä ja inspiroivat tekemään töitä niiden eteen.

 

Minun vision boardini elokuulta 2021

 

Ajattelin aikaisemmin tämän tosiaan olevan ihan turhaa. Miksi minun pitäisi nähdä näitä kuvia koko ajan? Kyllä minä muistan tavoitteeni muutenkin. Ainakin siihen päivään asti, kunnes en enää muista. Huomio menee muualle johonkin harmitukseen tai ongelmaan, ja haaveet jäävät ehkä taka-alalle. Unohtuvat kenties jopa kuukausiksi kokonaan. 

Nyt kun tein tässä kuussa uuden vision boardin, totean kuvien mahdin olevan aika tuntuvan mahtava. Kyllä niiden kuvien päivittäinen näkeminen on ihan tuntuvasti eri asia kuin että jos niitä ei näkisi.

Oman vision boardini tein sähköisenä Canvalla (https://www.canva.com/), koska en jaksanut lähteä kirjastoon taistelemaan sen koneiden ja tulostimien kanssa. Valmiin vision boardin laitoin tietokoneen taustakuvaksi. Toki paperinen olisi parempi, sillä nähdäkseni vision boardini minun täytyy laittaa kone päälle ja olla avaamatta mitään, mikä peittäisi sen. Tämä versio kuitenkin riittää minulle tähän hätään ja on tietysti parempi kuin ei mitään.

Jos haluat tehdä oman vision boardin, tässä muutama vinkki: 

  • Vision boardin voi periaatteessa tehdä ihan mille aikavälille tahansa, esimerkiksi tulevalle vuodelle, tai kuukaudelle. Minä tein omani uudenkuun aikaan ja se on tarkoitettu pääsääntöisesti seuraavalle kuunkierrolle. Ensi uudenkuun aikaan saatan tehdä uuden, tai sitten en. Toki voin siirtää kuvia tästä vision boardista seuraavaan, jos niin haluan. Miksei tekisi vision boardia vaikka uutenavuotena tulevalle vuodelle tai kolmen kuukauden välein seuraavalle sesongille/vuodenajalle.
     
  • Tee ensin kirjallinen lista asioista, joita tällä hetkellä haluat tai jotka inspiroivat sinua. Vision boardia ei kannata ympätä liian täyteen, ettei siitä tule liian sekava. Haavelistastani tuli aika pitkä, mutta lopulta valitsin vision boardiini vain muutaman pääteeman: taideyrityksen, käsityöt, synnytyksen, liikunnan ja asumisen. Nämä kaikki asiat ovat itselleni tällä hetkellä tärkeitä ja haluan niitä tavoitella.
     
  • Hae netistä kuvia ja valitse sellaisia, jotka innostavat sinua! Tämä on tärkeä kohta! Ja mitä paremmin pystyt samastumaan kuviin sen parempi. Esimerkiksi minä haluan aloittaa juoksuharrastuksen, joten löysin netistä kuvan juoksevasta naisesta. Varmistin, että nainen juoksee jotakuinkin sellaisessa ympäristössä, jossa minäkin juoksisin. Ei siis australialaisella hiekkarannalla, koska en asu Australiassa (valitettavasti, vielä?). Paras olisi, jos olisin vetänyt juoksureleet niskaan ja ottanut itsestäni kuvan juoksemassa, mutta laiskotti.
     
  • Myös kuvanmuokkausta saa käyttää. Esimerkiksi jos haluaa käydä Tokiossa (niin kuin minä), voisi muokata itsensä johonkin Tokion kadulle. Minä keksin tehdä kuvan lehden kannesta, jossa on minun maalaamani taideteos. Kannessa myös lukee, että olen kyseisen numeron "featured artist". Minulla ei ole vielä logoa tai käyntikortteja, mutta haluan sellaiset, joten muokkasin itselleni kuvat molemmista vision boardiini.
     
  • Tekstejä kannattaa välttää. Itselläni on muutamia synnytysaffirmaatioita, mutta tekstien lukemiseen menee enemmän aikaa kuin kuvan katsomiseen, ja ne eivät ole niin vaikuttavia. 

 

Entäs jos en tiedä, mitä haluan? Mitä jos juoksu onkin tylsää ja ikävää ja päätänkin vaihtaa tanssiin? Mitä jos Taipei olisikin paljon parempi paikka kuin Tokio? Mitä jos suunnitelmat muuttuvat? 

Saavat muuttua! Ei tämä ole niin vakavaa. Vision board ei ole mikään virallinen paperi, josta viranomainen tulee valittamaan, jos muutat mielesi. On inhimillistä haluta ensin yhtä ja sitten toista. 

Voit laittaa vision boardillesi aluksi kuvia pienistä, helposti saavutettavista tavoitteista, kuten vaikka aamumeditaatiosta tai kupillisesta erikoiskahvia. Mutta niin se vain on, että ei ihminen tiedä, mitä haluaa ja sitten kun sen saa, on joka tapauksessa tyytymätön. 

Ja lopuksi muista, että pelkkä vision boardin tekeminen ei vielä riitä. Se on vain inspiraatioksi ja muistutukseksi. Haaveiden eteen pitää valitettavasti tehdä vielä töitäkin.

Kommentit

Suositut tekstit