Aloittelijan savityö ja sen ongelmat

Yksi ei niin vanhoista keskeneräisistä projekteista on odottanut tekemistä puoli vuotta, keväästä 2021. Tuolloin minun oli tarkoitus tehdä kerrostalomme pihalle palstallemme savifiguureja omaksi ja miksei naapureidenkin iloksi. Erinäisistä syistä projekti kuitenkin jäi. Saven sain hankittua, mutta en koskaan tehnyt niitä figuureja. Ensinnäkin palstanhoitointo lopahti, ja toisekseen tajusin, että enhän minä ole tehnyt mitään savitöitä tyyliin ikinä ja aloin hermoilla, osaanko tehdä mitään. 

Nyt kun syksy kolkuttelee jo ovella ja päätin suorittaa loppuun keskeneräisiä projektejani, savityö on jälleen ajankohtainen. En kuitenkaan ole enää kiinnostunut palstafiguureista vaan päätin tehdä jotain muuta, nimittäin lahjan siskolle.

Etsiskelin erilaisia savityöideoita Pinterestistä, mistä löytyikin paljon hienoja vaihtoehtoja. Mietin, että tekisinkö jotain eläinaiheista vai kenties feministisen tissiruukun. Onneksi tajusin kuitenkin olla realisti. 

Koska olen savialoittelija, päätin laskea riman niin alas, että se painui syvälle maan alle. Päätin tehdä pieniä lautasia. Niissä nyt en ainakaan voi epäonnistua, ajattelin. 

 Minulla on tapana ehkä joskus yliarvioida kykyjäni. Olenhan taiteellinen ja luova ja osaan tehdä käsilläni mitä vaan! Tai ehken sittenkään ihan mitä vaan. Osasyy siihen, miksi projektini jäävät niin usein kesken, on juuri tämä kykyjen yliarviointi. Alan tehdä liian vaikeaa projektia. Nostan riman liian ylös.

Aluksi ajattelin, ettei saven työstäminen nyt niin vaikeaa voi olla. Sitten muistutin itseäni siitä, että todennäköisesti en tiedä, millaista se on, joten parempi yrittää jotain mahdollisimman helppoa.

 Saven työstämisessä tulikin vastaan kaikenlaisia ongelmia. Olin tehnyt savityön viimeksi peruskoulussa, ja muistin, että pöydällä pitää olla vesikippo, koska vettä voi käyttää saven siloittamiseen ja notkistamiseen. Sen lisäksi otin pöydälle muutamia apuvälineitä (veitsi, haarukka, lusikka, palettiveitsi) ja hiilihappopullon, jota yritin käyttää kaulimena. 

Ensimmäinen virhe, jonka tein, oli käyttää alustana sanomalehteä. Ensinnäkin se ei pysynyt pöydällä vaan pyöri saven mukana, meni ruttuun ja uhkasi revetä. Toisekseen savivesi meni siitä läpi ja kasteli alla olevan projektin (onneksi sitä kuitenkaan pilaamatta). Heitin sanomalehdet suosiolla lattialle ja käytin alustana ihan vaan pöytää. 

Toiseksi hiilihappopullo ei toiminut kaulimena ollenkaan. Savi tarttui siihen kokoajan ja repeili. Niin kuin jälkeenpäin tajusin, kaulimen olisi hyvä olla puinen. Niin kuin myös alustankin. Sain kuitenkin jotenkuten kaulittua levyntapaisia ja levitin ne lautasille kuivumaan. 

 Tämän jälkeen yritin tehdä vielä kalan muotoista pikkulautasta, mutta ongelmaksi muodostui yllättäen se, että olin sekoittanut saveen liikaa vettä. Savi oli liian löllöä ja repesi pienemmästäkin kosketuksesta. Ilmeisesti vettä kannattaa käyttää aika harkiten. 

Savilautaset saivat kuivua pari päivää, jonka aikana isompi lautanen halkesi jostain syystä monesta kohtaa ja oli loppujen lopuksi niin murusina, että päädyin heittämään sen roskiin. Onneksi pienempi lautanen säästyi suuremmilta vahingoilta ja pääsin työstämään sen loppuun. En tiedä, miksi isompi lautanen meni ihan palasiksi. Ehkä se oli liian tiukasti tarttunut aluslautasen reunoihin. Savi kutistuu kuivuessaan, ja ehkä tämä lautanen ei päässytkään kutistumaan vapaasti. 

Kun pienempi lautanen oli suhteellisen kuiva, maalasin sen. Tämä oli luonnollisesti minulle helpoin ja mukavin osuus. Käytin akryylivärejä. En hionut, pohjustanut tai päällystänyt väriä millään, koska en ymmärrä sellaisesta mitään. 

Lautasesta tuli lopuksi ihan kiva vaikka se tuntuukin siltä, että se saattaa mennä pienestäkin hipaisusta rikki. Kaulin nimittäin savilevyn liian ohueksi. 

Saa nähdä, rohkaistunko tekemään vielä joskus savitöitä vai riittikö tämä kokemus loppuelämäksi. Oli kuitenkin tosi mukavaa yliviivata tämä projekti keskeneräisten projektien listasta.

 


 

---

Muita käsityöpostauksia:

Pitsineulesukat ja keskittymisen jalo taito

Kirjoneulesukat 

Kokeilin makrameeta

Kokeilin tehdä Pavlovaa

Kommentit

Suositut tekstit