Kokeilin makrameeta

Makrameetrendi on pyörinyt silmieni edessä jo muutaman vuoden ajan, ainakin vuodesta 2018. Paitsi että olen taiteilija, olen myös käsityöihminen (ja lukija ja leffafani ja satunnainen laulaja) ja innostunkin välillä kaikenlaisista käsitöistä. Jostain syystä päädyin kokeilemaan makrameeta kuitenkin vasta nyt vuonna 2021.

Olen tottunut tekemään yksin, joten vaikka hainkin netistä makramee-kursseja, ne eivät oikeastaan houkutelleet. Sen sijaan kävin hakemassa Sinellistä makrameenarua ja löysin sopivannäköisen opastevideon YouTubesta. Keppi minulta löytyi jo entuudestaan. Olin löytänyt sopivia keppejä lähimetiköstä pari vuotta sitten. Tarkoitus oli tehdä niistä sänkykatos, mutta se projekti on elänyt omaa elämäänsä ja muuttunut tässä matkan varrella tosi paljon, joten kepit olivat vapaata riistaa. 

Tähän makrameevideoon päädyin: 

 



Ilmeisestikin ostamani naru oli paksumpaa kuin mitä videolla käytetään, sillä videon kuvauksessa olevat narun mitat eikä myöskään kepin pituus täsmännyt siihen, mitä oikeasti tarvitsin. Kaikki nuo aloitussilmukat eivät olisi minulla mahtuneet 52 sentin pituiselle kepille vaan tarvitsin pidemmän. Myöskin narun pituus meinasi loppua, kun olin tehnyt saman verran solmuja kuin videolla, mistä päättelin, että naruni on paksumpaa. 

Olen myös hyvä yliarvioimaan omia taitojani ja aliarvioimaan sitä, kuinka kauan aikaa asioihin oikeasti menee. Hölmönä ajattelin, että selviän seinävaatteesta helposti yhdessä päivässä. 

No ei se ihan niin mennyt. Loppujen lopuksi siihen meni kolme päivää. Välillä solmuja piti purkaa aika montakin ja tehdä uudestaan. Kaikesta huolimatta kokemus oli ihan positiivinen. Onneksi valitsin kuitenkin sen verran yksinkertaisen ja "pienen" työn, että sain sen valmiiksi. Inhoan sitä, jos jotain jää kesken (coughsänkykatoscough). Olisin myös halunnut valkoista narua, mutta kyseisenä päivänä se olikin loppu. Piti ottaa tätä jännää harmaanruskeaa, joka on sekin ihan ok väri. 

 

Käytin makrameenyöriä koossa 4 mm. Väri vaaleanruskea.

 

Valmis seinävaatteeni näyttää jotakuinkin siistiltä ja symmetriseltä. Se on tosi hyvä ensimmäiseksi (ja viimeiseksi?) makrameetyöksi. 

Tietysti netistä löytyi myös ammattilaisten tekemiä millintarkan täydellisiä luomuksia, mutta näihin lopputuloksiin ei aloittelijan kannata ehkä ihan vielä tähdätä. 

Jos makramee kiinnostaa, seinävaatteen lisäksi voi tehdä myös esimerkiksi dream catcherin, laukun tai kukka-amppelin, tai jos haluaa aloittaa ihan pienestä, mahdollisia on myös esimerkiksi avaimenperät ja korvakorut. Netistä löytyy hyvin ohjeita. Alla esimerkkikuvia: 


Kuva: Alibonbas 

Kuva: Carousell

Amppeli-ohje

Kuva: Kotiliesi


Avaimenperäohjeita

Kuva: Dyiprojects

 

Korvisohje

 

Kuva: Rinaingrid


Tai nyt kun jouluunkin on enää vajaat viisi kuukautta, voi tehdä makrameejoulukoristeen. Jos aloittaa nyt, sen saattaa saada valmiiksi ennen joulua.

 

Kuva: Pinterest

 

Kävin muuten äitini suosituksesta Oulunkylän Lankamaailmassa. Siellä oli makrameenaruja yllättävän iso valikoima! En ole tosiaankaan mikään makrameeasiantuntija eli en tiedä, mitkä narut sopivat mihinkin, mutta jos on yhtään kiinnostunut makrameesta, virkkauksesta tai neulomisesta, kannattaa ehdottomasti käydä Lankamaailmassa.

Aikaisemmin ajattelin, että tämä seinävaate jää ehkä viimeiseksi markameetyöksi, jonka teen, mutta Lankamaailmassa käytyäni en ole tuosta enää ollenkaan varma. :) Pitää kuitenkin harcita ajatucsella, sillä noita käsityöprojekteja on aika monta tässä kesken, enkä halua hermoromahdusta.


---


Muita käsityöaiheisia postauksia:

Terve, elokuu! (Bujo)

Kirjoneulesukat

Kommentit

Suositut tekstit