Kokeilin tehdä Pavlovaa

En ole mikään leipuri eikä tämä ole pääasiassa ruokablogi. Itse asiassa suurimman osan elämästäni olen inhonnut leipomista. Aina kun yritin nuorempana leipoa, mokasin jotenkin, enkä koskaan ymmärtänyt, miksi.

 

Pavlova

Vasta viime vuosina olen hogannut, mikä leipomisessa on tärkeää: määrät, järjestys, lämpötilat, jopa se tapa, jolla sekoittaa. Olen tottunut tekemään ruokaa aika rentoon tyyliin, mutta leipominen ei onnistu niin. Leipomisessa on väliä sellaisilla jutuilla kuin ovatko kananmunat olleet jääkaapissa vai huoneenlämmössä, tai kuinka kauan taikina seisoo ennen kuin menee uuniin. Se on tosi tarkkaa ja siksi aika stressaavaa, joten leivon harvoin. 

En kuitenkaan voi mitään sille, että rakastan kakkuja! Toki pidän niiden syömisestä, mutta erityisesti rakastan hienoja koristeluja ja niiden ulkonäköä. Olen tuudittanut itseäni toistuvasti uneen iltaisin katsomalla, kun ihmiset videolla koristelevat kakkuja ja cuppicaccuja. 

Tässä kuvia tekemistäni/koristelemistani kakuista: 

(Teksti jatkuu kuvien jälkeen.)

 

Joku suklaakakku (sisältä) vuodelta 2019. En muista, mistä resepti oli.

 


 

Tämän kaupan valmiin porkkanakakun vain kuorrutin ja koristelin itse. Piti tulla musta ja kultainen, mutta en saanut mitenkään tehtyä mustaa kuorrutetta.

Joku suklaa-suklaa-suklaa-kakku. Suklaapohja, suklaatäyte ja suklaakuorrute. Pursotukset on paahdettua valkosuklaakreemiä, joka oli Kinuskikissan ohje. Muutenkin kakku saattaa olla Kinuskikissan ohjeella. En muista.

Yksisarviskakku Kinuskikissan ohjeella. Tein tämän vähän liian ajoissa ja se lässähti.


Joku mustikka-valkosuklaa-kakku en muista kenen ohjeella. Todennäköisesti Kinuskikissan.


Sateenkaariprinsessakakku osittain Kinuskikissan ohjeella. Ruusut on kaupasta.


Mangopassionjuustokakku osittain K-Ruoan ohjeella.


On vaikea sanoa, kenen ohjeella olen tehnyt mitäkin, sillä minulla on tapana yhdistellä eri ohjeita ja keksiä asioita myös itse. Haluan yleensä korvata ainakin osan eläinperäisistä maitotuotteista kasviperäisillä.

Niin, se Pavlova. 

Pavlova on idolini Teal Swanin lempijälkiruoka. Hän tosin väittää, että ei voi oikeastaan syödä sitä, koska Pavlova ei ole vegaaninen eikä ainakaan sokeriton. Oikeasti vegaanistakin Pavlovaa on olemassa. Marenki tehdään kikhernenesteestä ja sen väitetään maistuvan aivan samalta kuin kananmunamarenki. Mutta millä korvaisi sokerin tällaisessa jälkiruoassa?

Itse tein ihan "perinteistä" Pavlovaa eli käytin tavallista sokeria ja tavallisia kananmunia.

Aiemmin en ollut erityisesti kiinnostunut tekemään Pavlovaa, vaikka se onkin ollut pitkään listallani. Vasta kun maistoin äitini serkun tekemää Pavlovaa vaarini syntymäpäivillä, tajusin, että olin ymmärtänyt Pavlovan aivan väärin. Luulin, että en pitänyt marengista, mutta ilmeisesti itsetehty marenki onkin aivan eri asia kuin kaupan marenki. Who would have known? 

Minua epäilytti myös se, että Pavlovassa ei ole lainkaan taikinaa eli kakkupohjaa. Sellainen kuitenkin löytyy 99%:sta kakuista, ja jopa juustokakuissa on jonkinlainen pohja, vaikka ohut onkin. Pavlova on siis käytännössä pelkkää marenkia ja kermavaahtoa, mikä kuulostaa minusta aika öklöltä. Sokeria, sokeria ja lisää sokeria? Ei kiitos, jätän väliin. 

Asenteeni on kuitenkin muuttunut. Osittain sen yhden Pavlovan ansiosta, jota silloin kerran söin. Lisäksi auttoi, kun suhtauduin Pavlovaan niin, että se ei ole "kakku", vaan "jälkiruoka".

Sitten oli toinenkin syy, miksi olen vältellyt Pavlovan tekemistä. Kun olen tutkinut jälkiruokien tekoprosesseja tässä viime vuosina, törmäsin sellaisiin käsitteisiin kuin Italian meringue ja Swiss meringue. Videolla näitä erikoismömmöjä tehdään tyyliin lämpömittarin ja sekuntikellon kanssa. Sitten kun kokeilin tehdä macaronseja, jotka ovat tutkitusti ja todistetusti tosi hankalia, nehän lässähti aivan totaalisesti. 

 



Ajattelin, että marenki nyt on vaan ihan mahdoton tehtävä, joten ei kannata edes yrittää. 

Mutta yllättäen Pavlovan marenki onkin aika helppo! Siinä ei tarvita lämpömittaria eikä sekuntikelloa vaan mömmö syntyy oikeastaan ihan käden käänteessä. Sitten se viettää tosin pari tuntia uunissa. Liekö aloittelijan tuuria, mutta meidän marenkimme onnistui heti ensimmäisellä yrittämällä. 

Marengin ohje löytyi K-Ruoan sivuilta:

K-Ruoka Pavlova

K-Ruoan Pavlovan täyte on pelkkää kermavaahtoa, mutta minä halusin vähän kevyemmän täytteen. Täyte syntyi niin, että tutkin eri ohjeita ja päädyin sekoittamaan 2 dl soijavispiä, silmämääräisesti sokeria. puoli pakettia maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa ja silmämääräisesti kaakaojauhetta (Sacher). Ripottelin Pavlovan päälle vielä tummaa suklaarouhetta ja valutin sulatettua suklaata. Lopputulos oli stracciatella eli hyvää! Täytteenä on myös mansikoita ja punaherukoita. (Pavlovassa kannattaa minusta käyttää kauden hedelmiä ja marjoja eli tuoreita. Pakastejutut valuttavat liikaa nestettä, mikä tekee Pavlovasta velliä.)


 

Elokuu on siitä kiva kuukausi, että nyt on lähipiirissä tulossa kahdet synttärit. Olen ennenkin ilmoittautunut vapaaehtoiseksi kakkuleipuriksi, ja todennäköisesti ilmoittaudun nytkin. Tämä Pavlova oli oikeastaan tarkoitettu harjoitukseksi. Leipoisinko sitä jommallekummalle synttärisankarille?

Oikeastaan ajattelin kysyä sankareilta, minkälaisen kakun he haluaisivat (ja Pavlovahan ei ole kakku!). Silti pidätän oikeuden muutoksiin. Voi olla että tässä elokuussa me emme juhli Pavlovan äärellä, mutta oli joka tapauksessa kiva kokeilla tätä jälkiruokaa!

Kokeile sinäkin ja kerro kommenteissa: maistuuko sinullekin Pavlova?


Päivitys 30.8.2021

Nyt on synttärit juhlittu. Tein synttärisankareille yhteisen Pavlovan, josta tuli aivan armottoman hyvää. Marengin tein niin kuin kokeilupavlovassakin, mutta täytteeseen laitoin tällä kertaa Marianne-murskaa ja tuoreita marjoja: mansikoita, mustikoita ja karhunvatukoita. Varsinkin nuo tuoreet marjat Pavlovassa olivat aivan huippu juttu. Itsessään Pavlova on nimittäin aika makea, joten marjat tuovat siihen miellyttävää raikkautta ja kirpeyttä.

 





Kommentit

  1. Pavlova on niin hyvää ja oikeastaan helppo tehdä. Mun vakkari juhliin!!! Teen maidottoman version jotta voin itsekin herkutella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä viikolla on ne synttärit ja mähän päädyin, että teen Pavlovaa uudestaan. Molemmat synttärisankarit innostui ehdotuksesta. Tällä kertaa vaan värjään sen ainakin osittain vaaleanpunaiseksi. Kätevää, kun Pavlova tuntuu sopivan kaikkiin vuodenaikoihin, kun täytteitä vaan muuntelee. :D Ja helppo tehdä maidottomana. Munatonta versiota pitäisi vielä joskus kokeilla.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit