Pitsineulesukat ja keskittymisen jalo taito

Kirjoitin viime vuonna, että innostuin tekemään kirjoneulesukat ensimmäistä kertaa ikinä. Kokemus oli niin hyvä, että tein toisetkin heti perään. Annoin molemmat joululahjaksi. 

Nyt kun syksy taas lähestyy, puikkosormia alkaa taas kutitella. Tällä kertaa aloitin neulontasesongin (jos näin voi sanoa jostain, mikä ei ikinä päättynyt) pitsineulesukilla. Tein pitsineulesukkia jo viime vuonna, mutta en päässyt kovin pitkälle ja luovutin. Nyt koin pystyväni siihen tai ainakin halusin yrittää uudestaan. 

 


 

Yksi parhaista työtehoneuvoista, jonka olen ikinä kuullut, on tämä: 

Kun inspiraatio iskee, ryhdy hommiin. Keskity tehtävään äläkä anna huomion mennä muualle. Tee tehtävä valmiiksi, ennen kuin siirryt seuraavaan. 

Kaikki me varmaan olemme kuulleet, että multitaskaaminen ei kannata, mutta kuinka moni oikeasti osaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan? En minä ainakaan. Nimimerkillä "viisitoista projektia kesken".

Ja onhan se tosi kuluttavaa. Kun on monta asiaa vireillä samanaikaisesti, pitää miettiä tuhatta eri deadlinea ja aikatauluttaa ja harmitella, kun joku juttu jäi taas tekemättä. Mutta kun on vain yksi asia, kaikki on varsin yksinkertaista. 

Minua häiritsee tylsistyminen. Vaikka projekti-idea olisi kuinka innostava, jossain vaiheessa tekeminen tuntuu tylsältä. Pitsineulesukat ovat kuitenkin työläät satunnaiselle neulojalle, ja syntyvät hitaasti. Tekisi mieli tehdä välillä jotain muuta. 

Olen kuitenkin kokemuksesta oppinut, että kun on kerran päässyt alkuun, tekemisen aallolla kannattaa ratsastaa loppuun asti. Se ei ehkä tunnu siltä, mutta tiedän, että jos vaihdan toiseen projektiin, koko moodi ja mieliala muuttuu. Toisen projektin sisältä sukat saattavat näyttää kovin kaukaisilta. Ne saattavat ihan hyvin jäädä kesken ja sitä emme halua. Keskeneräisten projektien hautausmaalla (vai koomaosastolla?) on enää kovin vähän tilaa. 

Pitsisukkien kanssa kävi itseasiassa sillä tavalla hassusti, että huomasin, että pinkkiä lankaa ei riittäisi loppuun asti. Kun hain netistä tätä lankaa, totesin yllätyksekseni, että kyseisen värin valmistus oli lopetettu. Näinkin voi siis käydä. Päätin ratkaista ongelman vaihtamalla väriä. Näin sukista tuli muutenkin paljon hauskemman näköiset. 

Aiemmasta poiketen päätin keskittyä näiden sukkien tekemiseen täysin ja tehdä ne loppuun, ennen kuin tekisin mitään muuta. Kun olin neulonut yhden kokonaisen päivän, onnistumisen kokemus oli niin suuri, että innostuin valtavasti ajatuksesta saattaa näin kaikki keskeneräiset projektini loppuun. Siihen ei tarvittaisi mitään muuta kuin itsekuria. 

Toinen yllätys sukkien kanssa tuli, kun tuo sininen lanka, jonka vaihdoin pinkin tilalle, loppui myös! Päätin jatkaa pinkillä, ja kun se loppui, vaihdoin keltaiseen ja neuloin sillä sukat loppuun. Näin jälkeenpäin ajateltuna oli onni, että langat loppuivat, sillä näin sukista tuli ihan mun näköiset (vaikka ne ovatkin menossa lahjaksi). 

Tekemiseen meni lopulta vain neljä päivää (oikeastaan kolme ja puoli), joka on minulle todella lyhyt aika! Lankojen päättelyvaiheessa iski tylsistyminen, sillä inhoan päättelyä! Mutta se on vain pakko tehdä. Projekti ei ole valmis, ennen kuin se on kokonaan valmis. Koen, että villasukat ovat oikeasti valmiit, kun langat on päätelty ja sukat on höyrytetty tai muuten kasteltu. Jos haluaa laittaa sukista kuvan blogiin, listan perään voi laittaa tehtäväksi vielä kuvankin ottamisen. 

 


 

Langat:
Novita 7 Veljestä 550 Pioni (ei enää valmisteta)
Novita 7 Veljestä 355 Turkoosi
Novita 7 Veljestä Polaris 865 Valo (Eikö tätäkään enää valmisteta? Miksi kaikki hienoimmat värit lopetetaan?)
Novita Muumitalo 229 Tuittu 

Ohje:
Niina Laitisen äitienpäiväsukat 2021 lyhyt malli 

Olen neulonut nyt jo kolme Niina Laitisen suunnittelemaa sukkaparia: Syysmetsän sukat, isänpäiväsukat 2020 ja nyt nämä äitienpäiväsukat 2021. Isänpäivä- ja äitienpäiväsukat ovat niin sanottuja KAL:eja eli knitalongeja, mikä tarkoittaa siis sitä, että niitä neulotaan "sosiaalisena" tapahtumana yhdessä. Ohjeet julkaistaan pätkissä tiettynä ennalta sovittuna ajankohtana ja osallistujat jakavat kuvia edistymisestään. Niina Laitisen knitalongit löytyvät kaikki Facebookin Taimitarha-ryhmästä. Jos haluaa ohjeet kokonaisina pdf:inä, ne löytyvät Niina Laitisen verkkokaupasta muutamalla eurolla. Tosin noiden äitienpäiväsukkien 2021 ohjetta ei tätä kirjoittaessani (08/2021) ole vielä verkkokauppaan ilmestynyt. 

 

---


Toinen neulontapostaus:

Kirjoneulesukat

Kommentit

Suositut tekstit