Kirjoneulesukat

Viime päivät olen tehokkaasti vältellyt ongelmiani keskittymällä neulomiseen, joten tämä postaus kertoo siitä.

Otin Lapin lomalle mukaan sukkapuikot ja lankaa, sillä innostun joka syksy neulomisesta. Viime vuonna tein kaulaliinan, jonka annoin äidilleni lahjaksi, ja tänä vuonna neuloin puolisolleni sukat.

Vaan innostuspa ei laantunut niiden sukkien jälkeen niin kuin yleensä. Halusin neuloa toiset, haastavammat, kirjoneulesukat. Olen neulonut elämäni aikana ehkä alle viidet villasukat ja koskaan niissä ei ole ollut mitään ihmeellistä, ennen kuin nyt. Löysin Niina Laitinen Designsin ihmeellisen maailman ja minun oli saatava heti kokeilla, miten minulta sujuisi kirjoneuleen tekeminen. Kirjoneule on siis sellaista neuletta, jossa käytetään enemmän kuin yhtä lankaa ja kun neuloo kahta tai useampaa väriä tietyllä tavalla, tuloksena on neule, jossa on joku kuvio. Tavallisesti olen käyttänyt vain yhtä lankaa ja jos väri on sukissani vaihtunut, se on johtunut siitä, että lanka on hoitanut värimuutoksen itse eikä minun ole tarvinnut erityisesti pinnistellä. 

Niina Laitinen on siis savolainen (kuten puolisoni!) neulesuunnittelija, joka on julkaissut paljon suosittuja ohjeita ja kirjojakin. Löysin hänet jotakuinkin seuraavalla tavalla.

Ennen Lapin reissuamme bongasin ruokaostoksilla ollessamme houkuttelevan näköisen lehden lehtihyllystä. Sen kannessa oli kivan näköinen villasukkapari. Selailin lehteä ja ihastuin siinä olleisiin sukkiin, jotka sattuivat olemaan kirjoneuletta. Toppuuttelin itseäni enkä ostanut lehteä, sillä olin vasta aloittanut ne peruslomavillasukat.

Myöhemmin lomalla törmäsin lehteen toisessa kaupassa. Tällä kertaa tutkin kirjoneulesukkia tarkemmin ja totesin, että niissä käytetään kuutta (6!) eri väristä lankaa. Vaikka antaisin itselleni luvan kokeilla kirjoneuletta, en halunnut ostaa kuutta eri lankakerää sillä erittäin todennäköisellä riskillä, että sukat jäisivät kesken ja langat menisivät hukkaan.

Halusin kokeilla kirjoneuletta aluksi enintään kolmella värillä, joten kirjoitin selaimen hakukoneeseen jotain tyyliin "syksy villasukat" ja näin törmäsin seuraavaan artikkeliin:   

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/syksyiset-villasukat-ja-asusteet 

Heti artikkelin kärjessä on Niina Laitisen syysvillasukkaohje, jonka otin talteen. Sitten kävin Niina Laitisen nettisivuilla ja totesin, että siellä oli ihan hirveästi erilaisia sukkaohjeita, toinen toistaan kauniimpia. En liioittele yhtään, kun sanon, että valvoin yhtenä iltana aamukolmeen sukkia selaten ja pohdin, mitkä valitsisin. Ehkä tein siinä välissä jotain muutakin, mutta kuitenkin.

Lopulta päädyin kuitenkin valitsemaan ne syysvillasukat tuosta yllä olevasta artikkelista. Käytin tosin pohjavärinä valkoista, koska minulla oli sitä entuudestaan, ja ostin kuvioita varten kirjavaa lankaa.

Käytin Novitan 7 Veljestä -lankaa
 

Tätä kirjoittaessani kirjoneulesukat ovat lähestulkoon valmiit ja minulla on suunnitelmissani neuloa seuraavaksi tämän vuoden isänpäivävillasukat, joiden ohjeen Niina Laitinen julkaisee omalla Facebook-sivullaan pieni pala kerrallaan. Näin sukkia voi neuloa yhdessä muiden kanssa ja raportoida edistymisestään kommenttikentässä. Siitä tulee ensimmäinen sosiaalinen neulomiskokemukseni.

Toivottavasti saan ne oikeatkin ongelmat joskus ratkaistua. 

 

---

 

Toinen neulontapostaus:

Pitsineulesukat ja keskittymisen jalo taito

Kommentit

Suositut tekstit