Jos voisin poistaa maailmasta yhden asian, mikä se olisi?

Aargh! Valitsin aiheen taas kerran satunnaisesti ja se on todella vaikea. Satun nimittäin olemaan sitä mieltä, että maailma on täydellinen sellaisenaan. Toisaalta, eikö minunkin valintani olisi silloin osa tätä täydellistä maailmaa? Eli ehkä minun olisi tarkoituskin poistaa maailmasta yksi asia. Yksittäisellä ihmisellä ei tosin pitäisi olla näin suurta valtaa. Eikä asian poistuminen saisi tapahtua hetkessä, ettei koko järjestelmä romahda, vaan pikku hiljaa, että siihen ehtii tottua.

Oletetaan, että (jostain kumman syystä) minulle on annettu tällainen valta ja vastuu ja minun on tarkoitus poistaa maailmasta yksi asia ilman, että siitä olisi katastrofaalisia seurauksia. Niin kuin että jos mehiläiset häviäisivät, meillä ei kohta olisi ruokaa tai happea.

Mutta jos kyseisen asian poistamisesta ei olisi katastrofaalisia seurauksia, miksi sillä pitäisi olla seurauksia ollenkaan? Eihän sitä voi määritellä, mikä on katastrofaalista. Toisen katastrofi on toisen taivaan lahja. Mitä mieltä asian poistamisessa olisi silloin, jos sillä ei olisi mitään seurauksia? Jos asian poistamisesta ei olisi seurauksia, onko se silloin täysin turha? Ei tällaista asiaa voisi olla olemassakaan.

Sovitaan, että poistamisesta on seurauksia. Senhän takia tämän postauksen aiheena oleva kysymys on varmaan olemassakin.

Yksi mahdollinen vastaus olisi: ihminen. Ihmiskunta on sellainen asia, jonka voisi poistaa maapallolta kai suhteellisen huoletta, koska luonto kyllä selviää ilmankin. Mutta jos poistaisin ihmisen, poistaisin myös itseni (sillä olen ihminen), enkä siten voisi nauttia poistamisen seurauksista.

Toinen mahdollinen vaihtoehto olisi poistaa joku niin pieni ja mitätön asia, että vaikutukset olisivat yhtä mitättömät. En vain oikein usko, että sellaista on olemassa. Pelkään liikaa perhosefektiä. Mitä jos poistan vaikka pöydältäni yhden klemmarin, ja se synnyttää sodan Japanissa? Eihän sitä koskaan tiedä.

Tai voisin muotoilla kysymyksen uudelleen. Kuvitellaan, että olisi mahdollista poistaa jokin asia maailmasta ja järjestelmä korjaantuisi samaan tapaan kuin haava arpeutuu ja paranee eikä siitä olisi mitään arvaamattomia seurauksia... ei. Ei onnistu. My mind just doesn't bend that way! Päätä alkaa särkeä, kun mietin tätä.

Kolmas mahdollinen vaihtoehto olisi poistamisen sijaan muuttaa jotain asiaa hieman. Antaa vaikka ihmisille pienet siivet tai ottaa umpilisäke pois (sehän on ”turha”, eikö?). Ai niin, ei saanut antaa kun piti poistaa.

Mä en pysty vastaamaan tähän kysymykseen. Ei tästä maailmasta voi poistaa mitään. Seuraukset olisivat katastrofaaliset, ja jos eivät olisi, se tarkoittaisi, että poistettu asia oli turha, eikä sellaista asiaa ole olemassakaan. Evoluutio hoitaa turhat asiat pois.

MUTTA. Jos minua pyydettäisiinkin ennustamaan, minkä asian evoluutio hoitaa tulevaisuudessa pois, voisin ehkä vastatakin. Vastaukseni on: neuroosit. Kun ihmiskunta on tulevaisuudessa valaistunut, ei ole neuroottista käyttäytymistä. Mutta se ei ole minun valintani. Se on luonnonvalintaa.

Lopuksi pitää tarkentaa yksi asia. Tiedostan kyllä hämärästi, että monet ihmiset tulkitsisivat tämän kysymyksen eri tavalla ja vastaisivat poistavansa sodat, sairaudet tai Crocsit. He eivät tulisi ajatelleeksi kaikkia niitä asioita, jotka minä juuri luettelin. He ottaisivat kysymyksen turhanpäiväisenä, mielettömänä leikkinä. Minäkin pystyn joskus ajattelemaan niin. Joskus kun olen humalassa tai muuten vaan erikoisessa mielentilassa, pystyn samastumaan ja vastaamaan, että poistaisin maailmasta mielisairaudet tai saasteet tai ilmastonmuutoksen. Tällainen ajattelu vaatii minulta todella paljon voimia ja pohdintaa. Että voisin tarkoituksellisesti olla ottamatta huomioon, mitä muutos oikeasti tarkoittaisi.

Ymmärrän, mitä hyötyä on tällä tavalla vastaamisesta. Jos vastaan vaikka, että poistaisin ilmastonmuutoksen, joku uravalmentaja voisi sanoa minulle, että sinähän voisit mennä sellaiseen työpaikkaan, jossa taistellaan ilmastonmuutosta vastaan. Kysymystä ei ole näin ollen tarkoitettukaan vakavasti otettavaksi. Toisaalta mikä olisi vakavampaa kuin koko loppuelämän määrittävä uravalinta?

Jos olet sitä mieltä, että olen ymmärtänyt kysymyksen väärin (niin kuin minusta tuntuu, että olen), ole kiltti ja kerro minulle, miten kysymys pitäisi ymmärtää. Koska minusta kysymys on täysin mieletön.

Kommentit

Suositut tekstit