Minimalismihaaste


Mainitsin aiemmin ohimennen, että annoin viime vuodenvaihteessa uuden vuoden lupauksen ryhtyä minimalistiksi. Tarkemmin sanottuna lupauksella on kuusi löyhähköä ohjenuoraa:
  1. Omista vähemmän. Vähennän omaisuuteni määrää heittämällä tavaraa pois.
  2. Pukeudu vähemmän. Suunnittelen vaatekaappini niin, että käytän kaikkia siellä olevia vaatteita säännöllisesti.
  3. Syö vähemmän. Pyrin syömään ravintorikkaammin ja fiksummin.
  4. Tee vähemmän. Kun teen jotain, yritän välttää turhaa säätämistä vaan keskityn olennaiseen.
  5. Käytä vähemmän rahaa. En osta uutta krääsää pois heittämäni tilalle. Sijoitan laatuun ja kestävyyteen.
  6. Tuhlaa vähemmän aikaa. Vähennän turhia ajantappotoimintoja, kuten päämäärätöntä netissä surffailua ja television katsomista.
Olen jakanut vuoteni niin, että kohtaan joka kuukausi (toukokuuta lukuun ottamatta) jonkin minimalismihaasteen. Kun kuukausi on ohi, annan itseni luvan palata vanhaan, jos siltä tuntuu. Olin koko tammikuun käyttämättä sosiaalista mediaa, ja se jäi päälle. En ole käyttänyt somea sen jälkeen ja suljin Facebook-tilini kokonaan. Helmikuussa tavoitteenani oli huolehtia riittävästä unen saannista. Nukkuminen on sittemmin ollut parempaa mutta välillä lipsun takaisin vanhaan ja otan turhaa univelkaa. Maaliskuussa jäin sairaslomalle, ja silloin haasteena oli radikaali pysähtyminen ja suorittamisen vähentäminen. Vähensin hyödyllistä tekemistä ja lisäsin hauskanpitoa ja rentoutumista. Huhti- ja toukokuu menivät reissufiiliksissä, joten minimalismihaaste unohtui.

Nyt pohdin tulevaa. Minulla on lista asioita, mitä haluaisin kokeilla, mutten tiedä vielä milloin teen mitäkin tai yhdistänkö joitakin saman kuukauden alle.
  • Joogahaastekuukausi: joogaa 6 kertaa viikossa
  • Meditaatiokuukausi: puoli tuntia meditaatiota päivässä
  • Älä osta mitään -kuukausi: ainoastaan välttämättömät päivittäistavarat, ei mitään turhaa
  • Nettivapaa kuukausi: netin käyttö välttämättömään minimiin
  • Herkuton kuukausi: suolaiset, sokeriset ja rasvaiset hyi-herkut pois!
  • 2-3 l vettä päivässä -kuukausi: olisi näistä varmaan oikeasti ehkä hyödyllisin
  • Pyöräilykuukausi: pyöräilen joka paikkaan
  • Jätteenvähennyskuukausi: katson kriittisesti roskakoriin ja teen parempia valintoja niin, että tulee vähemmän sekajätettä
Tekisi mieli kokeilla noita kaikkia saman tien ja yhtä aikaa. :) Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että se on aivan mahdotonta. Siksi lähdinkin vuoden mittaiselle projektille. Näin isot asiat eivät kerralla onnistu niin, että järki pysyisi samalla päässä.

Eilen ja tänään tein listaa omaisuudestani. Listaan siis eri kategorioiden alle kaiken, mitä omistan. Näin hahmotan omaisuuteni paremmin: mitä käytän ja mitä en. Mitä heitän roskiin, mitä vien kierrätykseen ja mitä myyn. Ennen laskemista arvioin, että minulla on noin 200-300 tavaraa. Voin sanoa, että oli pieni järkytys tajuta, että omistan yli 500 tavaraa senkin jälkeen, kun olen heittänyt paljon tavaraa pois viime aikoina. Aloitin tämän minimalismivuoden vasta sen jälkeen, kun olin jo heittänyt paljon tavaraa pois ja ryhtynyt vegaaniksi. Muutokset olivat niin positiivisia, että halusin jatkaa samaan malliin.

Kommentit

Suositut tekstit