Detox

Taiwanin pöperöt riitelivät vatsassani, joten päätin pitää kolmen päivän detox-kuurin matkan loputtua. Detox-kuurin on tarkoituksena puhdistaa kehoa. Googlaamalla löytää hirveästi erilaisia detox-dieettejä, puhdistavia mehuja ja muuta, mutta oma detoxini on yksinkertaisuudessaan seuraavanlainen:
  • Syön vain puhdasta ruokaa ts. niin vähän käsiteltyä kuin mahdollista. Osa ruoasta on jonkin verran käsiteltyä, mutta kuitenkin hyvin paljon pienempi osa kuin mitä syön normaalisti. Tärkeintä on suhteuttaa kuuri omaan normaaliin ruokavalioon.
  • Syön vegaanisesti.
  • Käytännössä ruokavaliooni kuuluu vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, täysjyvävilja (esim. tumma riisi), oliivi- ja kookosöljy, pähkinät ja siemenet, pavut ja palkokasvit, mausteet, tee ja vesi.
  • Otan myös vitamiinitablettini normaalisti.
Tätä kirjoittaessani kuuri on ohi. Ruoka, mitä olen tehnyt, on ollut paljon maukkaampaa kuin miltä se ainesosaluettelon perusteella kuulosti. Yllätyin itsekin. Harkitsen vakavasti jatkavani kuuria pidempäänkin, eikä vähiten siksi, että minulla on niin hyvä olo. Tänään olen syönyt kuurin mukaisesti, jos ei lasketa kahvia ja maustettua kivennäisvettä.

Yllätyin myös siitä, kuinka hyvin tekemäni ruoka pitää nälkää. Ajattelin, että eihän pelkkä papu, porkkana ja riisi voi nälkää pitää, mutta se toimii ihmeen hyvin, paremmin kuin esimerkiksi vaalea pasta tai vaalea leipä. Olen ollut vegaani puoli vuotta ja aiemmin olen käyttänyt proteiinin lähteenä tofua tai soijarouhetta pitäen sitä välttämättömänä. Monet pavut ja siemenet ovat kuitenkin ilmeisesti sellaisia proteiinipommeja ettei uskoisikaan.

Detox-kuuriini kuuluu syömisen lisäksi riittävä veden juonti, päivittäinen nenähuuhtelu, puoli tuntia meditaatiota ja tunti joogaa päivässä. Meditaation ja joogan olen kokenut paljon syömistä haastavammaksi, koska siinä joutuu jumppaamaan kehoa ja mieltä.

Detoxini on siis fyysisen lisäksi henkinen, mikä tarkoittaa myös sitä, että pidättäydyn kolmen päivän ajan kaikesta uudesta informaatiosta, lukemisesta, kuuntelusta ja katselusta. Normaalisti ahmin tietoa netistä kaikista itseäni kiinnostavista asioita. Luen artikkeleita sekä katselen videoita ja kuuntelen audionauhoja. Nyt pyrin vastaanottamaan niin vähän kuin pystyn. Sen sijaan saan tuottaa itse niin paljon kuin haluan: saan kirjoittaa, piirtää, soittaa ja laulaa vaikka koko päivän. Luova toiminta on kauniisti sanottuna vähän niin kuin ulostetta: se poistaa pöpöjä mielestä.

Kommentit

Suositut tekstit