Terapeuttinen kuu

Kiinnostuin kuunkierrosta (yllätys yllätys!) omien kuukautisten kautta. Olen aikaisemminkin kirjoittanut naiseudesta, koska teema on pyörinyt mielessäni jo pitkään. Naisena olen luonnollisesti kiinnostunut nimenomaan feminiinisyydestä ja naisten terveydestä. Ja kun yritin tulla raskaaksi ja kun olin raskaana, teema oli sitäkin kautta läsnä elämässäni. Synnytyksen jälkeen hormonit ovat taas heittäneet kuperkeikkaa ja olen nyt jo yli vuoden ajan yrittänyt asettua uuteen naiseuteeni, johon kuuluu toki tällä kertaa myös äitiys.

Miehille tämä tuntuu joskus olevan outo ajatus, mutta naisille on usein aika itsestään selvää, että kuu vaikuttaa meidän elämään. Meillä on kuukautiset joka kuukausi. Monilla meistä ne sitä paitsi tulevat joko täydenkuun tai uudenkuun aikaan. Myös kuukautisten yhdenaikaisuus naisporukoissa on meille tuttu ilmiö. Naisilla on kuukauden mittainen hormonikierto ja sen mukana myös mielialat vaihtelevat. Tunnistamme ovulaation aikana estrogeeniryöpyn, joka saa meidät tuntemaan olomme energisiksi ja usein viehättäviksi. Tunnistamme myös luteaalivaiheen keltarauhashormonin vaikutukset ja siitä seuraavan ärtymyksen ja herkkyyden sekä herkkuhimot, mitä myös PMS:ksi kutsutaan. Kuukautisten aikana tunnemme selvästi energian laskua, saamattomuutta ja halua löhötä sohvalla ja katsella telkkaria tai vain torkkua kuumavesipullo vatsan päällä. Vaihtoehtoisesti saatamme olla myös ärtyneitä ja levottomia.

Naisten keskuudesta löytyy siksi ehkä erityisen paljon mielenkiintoa kuuta - ja muutenkin astrologiaa - kohtaan. Vaikuttaa siltä, että naiset uskovat miehiä enemmän horoskooppeihin ja ovat kiinnostuneita kuunkierron vaikutuksista elämäänsä.




Tähän väliin pitää sanoa, että en ole astrologi ja ajatukseni aiheesta jää hyvin alkeelliselle tasolle. Kiinnostuinpa kuitenkin pohtimaan, miten kuunkiertoa voisi käyttää apuna terapeuttisessa prosessissa. Pyydän jo etukäteen anteeksi kaikilta astrologeilta, jos kirjoitan tässä nyt jotain ihan väärin. Tiedostan todellakin, että en ymmärrä aiheesta paljon mitään. Pahin pelkoni on ehkä, että tämän postauksen kommenttikenttä täyttyy "ei näin!"-viesteistä.

Olisi mielenkiintoista kirjoittaa vielä erillinen postaus siitä, miten hormonikierto ja sen vaikutus fyysiseen kehoon voisi vaikuttaa terapeuttiseen prosessiin, mutta tämä postaus ei kerro siitä. Tässä postauksessa pohdin nimenomaan, minkälaista yhtymäpintaa astrologialla ja keskusteluterapialla voisi olla, ja nimenomaan kuunkierron näkökulmasta.

Kuunkierron seuraajat tuntuvat jakautuvan kahteen koulukuntaan siinä, alkaako kuunkierto uusikuusta vai täysikuusta. Itselleni on jotenkin loogisempaa, että se alkaisi uusikuusta, mutta tärkeintä on seurata omaa fiilistä ja luottaa siihen. Samalla tavalla ei ole mitään oikeaa vastausta, mistä vuodenaikojen kierto alkaa (vaikka kalenteri yrittääkin määritellä sen meille) tai mistä kuukautiskierto alkaa. Jokainen näistä esimerkeistä on sykli ja syklisyyteen kuuluu aluttomuus ja loputtomuus.

Samaten ihmiset ovat eri mieltä siitä, onko täysikuu vai uusikuu irtipäästämisen aikaa ja kumpi vastaavasti täyttymyksen aikaa. Terapian näkökulmasta ei tietenkään ole merkitystä, mitä mieltä on, koska asiakas otetaan aina vastaan omine uskomuksineen sellaisena kuin hän on. Itse olen kirjoittanut tämän postauksen kuitenkin siitä näkövinkkelistä, että uusikuu on irtipäästämisen ja täysikuu täyttymyksen aikaa, sillä minulle se tuntuu loogiselta. Uusikuu assosioituu minulla uloshengitykseen, talveen ja kuukautisiin, ja täysikuu siihen kun keuhkot on täynnä ilmaa, kesään ja ovulaatioon.

Leikin siis semmoisella ajatuksella, että millainen tällainen kuunkiertoon perustuva terapiaprosessi voisi olla. On kuitenkin tärkeää todeta tähän väliin, että on paljon tärkeämpi kuunnella itseään kuin noudattaa jotain ulkopuolelta määrättyä prosessia tai säännöstöä, eikä tämä ole missään nimessä sellaiseksi tarkoitettu. Tämä on tällainen pilke silmäkulmassa ajatusleikki, koska itse pidin ajatusta kivana ja virkistävänä.

En nyt halua lähteä selittämään kuun ilmansuunnasta tai asennosta auringon suhteen, sillä en tiedä siitä mitään, enkä halua nolata itseäni. Sen kuitenkin tiedän varmasti, että täydenkuun aikaan maa on auringon ja kuun välissä, ja uudenkuun aikaan kuu on maan ja auringon välissä. Jos ne ovat täysin samassa linjassa, syntyy joko kuunpimennys, kun maan varjo lankeaa kuuhun täydenkuun aikaan, tai auringonpimennys, kun kuu peittää auringon taakseen uudenkuun aikaan.

Horoskooppimerkit jaetaan edustamaan neljää elementtiä: maata, vettä, ilmaa ja tulta. Elementit on myös jaettu kahtia niin, että maata ja vettä pidetään feminiinisinä, ja ilmaa ja tulta maskuliinisina elementteinä. Maa symboloi elämän fyysistä ulottuvuutta, vesi emotionaalista, ilma mentaalista ja tuli luovaa voimaa tai paremman sanan puutteessa draivia. Tai toimintaa, äksöniä.

Eli kun kuu on tietyssä merkissä, voidaan ajatella, että silloin juuri tämän kyseisen merkin ominaisuudet korostuvat tai tulevat lähemmäksi. Myönnän suoraan, että en ymmärrä ollenkaan, miten tämä toimii. Koska tämä on leikkimielinen postaus, sitä ei tarvitse selittää.

Kun puhutaan terapiaprosessista, olemme kiinnostuneita tehokkuudesta tai optimoinnista eli siitä, että teemme oikeat asiat oikeaan aikaan. Jos esimerkiksi uusikuu edustaisi irti päästämistä, silloin uudenkuun aikaan terapiasessiossa keskityttäisiin päästämään irti esimerkiksi vanhoista tunteista tai rajoittavista uskomuksista, tai fyysisellä tasolla lihasjännityksestä. Täysikuu eli täydentymisen aika olisi sitä vastoin paras aika asettaa haluamiaan tavoitteita ja mennä niitä kohti.

Kun tähän liitetään vielä horoskooppimerkit ja niiden elementit sekä feminiiniset ja maskuliiniset ominaisuudet, meillä on koossa hauska paketti, jossa vuoden aikana me vuorotellen joko päästäisimme irti tai toisimme elämäämme uutta, ajatusten, tunteiden, fyysisen tai luovan voiman tasolla, ja joko feminiinisestä tai maskuliinisesta näkövinkkelistä. Itse saan jotain sanoinkuvaamatonta nautintoa siitä, miten siisti ja mukava tämä paketti on. Tulee mieleen Pokémonit ja miten nekin edustavat kaikki eri elementtejä ja kokonaisuus toimii kuin monimutkainen kivi-sakset-paperi -peli, jossa jokaiselle löytyy heikompi ja vahvempi vastustaja.

Alle olen kirjannut tästä hetkestä seuraavat neljä täysi- tai uusikuuta ja oman näkökulmani mukaan ideoita, mitä silloin voisi tehdä:

Täysikuu härässä
8.11.2022
MANIFESTAATIO, visualisaatio, täyttymys
MAA, fyysinen, feminiininen
Härkä: sensuaalinen, turvallinen, vakaa, fyysinen nautinto, itsepäinen
Terapeuttisia ideoita:
- Mitä haluan elämääni lisää fyysisellä tasolla?
- Sensuaaliset nautinnot
- Nautinnollisen ruoan tekeminen
- Kylpyläkäynti, käynti hieronnassa tai muuta fyysistä nautintoa tuovaa tekemistä
- Mistä minulle tulisi fyysisesti turvallisempi olo?
- Tehdä jotain oman talouden suhteen, mistä tulisi turvallisempi olo
- Miten saisin elämääni enemmän fyysistä nautintoa? Mikä olisi ensimmäinen pieni askel?

Uusikuu jousimiehessä
23.11.2022
IRTI PÄÄSTÄMINEN, varjotyöskentely
TULI, maskuliininen, draivi, intohimo, voima
Jousimies: seikkailullinen, spontaani, intohimoinen, monia kiinnostuksenkohteita, optimisti, epävarma, vaikeus tehdä päätöksiä, viihde
Terapeuttisia ideoita:
- Miltä tuntuu olla huomion keskipisteenä? Onko se minulle helppoa vai vaikeaa?
- Päästetään irti rajoittavista uskomuksista tai vastustuksesta, joka liittyy matkustamiseen, spontaaniuteen, impulsiivisuuteen ja toiveikkuuteen
- Miten käytän viihdettä tai hauskanpitoa? Ovatko ne tapoja paeta jotain ikävää?
- Miten isäni ilmaisi näitä ominaisuuksia? Miten se vaikutti minuun?

Täysikuu kaksosissa
8.12.2022
MANIFESTAATIO, visualisaatio, täyttymys
ILMA, maskuliininen, mentaalinen, ajatukset
Kaksoset: super sosiaalinen, puhelias, eläväinen, energinen, nopea, terävä-älyinen, upbeat, joustava, lahjakas, paljon ideoita
Terapeuttisia ideoita:
- Ole sosiaalinen! Tapaa uusia ihmisiä, pidä hauskaa
- Kirjoita ylös uusia ideoita, tee mind mäppejä
- Suunnittele tulevia projekteja, kaikkea, missä pitää olla hyvät hoksottimet
- Keskustele ihmisten kanssa, kirjoita puhe, mene vieraaksi podcastiin, tee haastattelu
- Mitä haluaisit elämääsi lisää liittyen sosiaalisiin kuvioihin ja ystäviin?
- Kirjoita

Uusikuu kauriissa
23.12.2022
IRTI PÄÄSTÄMINEN, varjotyöskentely
MAA, fyysinen, feminiininen
Kauris: tasainen, keskittynyt, hyvä itsekuri, päättäväinen, pidättyväinen, ei tunteellinen, varovainen, luotettava, kunnianhimoinen, korkea status
Terapeuttisia ideoita:
- Mikä on suhtautumisesi sitoutumiseen ja itsekuriin?
- Onko sinun helppo luottaa ihmisiin?
- Miten suhtaudut ihmisiin, ketkä ovat konservatiivisia, pidättyväisiä ja tasaisia?
- Mikä on suhteesi korkeaan statukseen? Uskotko, että kovalla työllä voi saavuttaa hyviä tuloksia?
- Miten suhtaudut materiaaliseen hyvinvointiin ja turvallisuuteen?
- Tykkäätkö kodistasi? Mitä ajattelet oman kodin omistamisesta?

Tällaisia apukysymyksiä voi käyttää terapiassa esimerkiksi silloin, jos ideat loppuvat kesken (mitä ei ole kyllä omissa sessioissani tapahtunut koskaan) tai silloin, jos haluaa vaihteeksi pohtia jotain vähän uutta ja erilaista, mitä ei ehkä itse tulisi ajatelleeksi.

Kuunkierto muistuttaa meitä myös siitä, että vaikka terapia usein mielletäänkin raskaaksi työskentelyksi, sen ei aina tarvitse olla pelkkää tuskaa. Väliin mahtuu myös paljon iloisia asioita.

---

Kiinnostaako terapia? 

Opiskelen ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi ja haen asiakkaita opintoihin kuuluvaan harjoittelujaksoon. Teen terapiaa opiskelijahinnalla 40€/h (lokakuussa 2022).

Jos kiinnostut, lue lisää täältä ja täältä tai laita viestiä vera.oinonen@gmail.com

Kommentit

Suositut tekstit