Lyhytterapian opinnot ja kutsu harjoitteluasiakkaaksi
Hei taas!
Elämään on kuulunut kaikenlaista. Aloitin viime kesänä ratkaisukeskeisen lyhytterapian opinnot ja viime viikolla menin naimisiin. Minulla oli myös hiljattain tämän vuoden ainoa ja kauan odotettu loma, jonka aikana kävimme puolison kanssa Lapissa retkeilemässä. Tosin täytyy sanoa, että nykyisessä maailmantilanteessa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa ja siinä, miten se vaikuttaa omaan elämään, lomailu oli aika hankalaa. Vaihdoimme maisemia, mutta ainakaan minä en saanut haaveilemaani taukoa kaikista murheista, jotka varjostavat elämääni.
Lapin kuukkeli ei ollut terapian tarpeessa. Kuva: Aapo Oinonen |
Aloitin kesällä myös oman psykoterapian! Vihdoin ja viimein kuukausien byrokratian, jonottamisen ja arvioinnin jälkeen sain KELAlta myöntävän päätöksen. Sen jälkeen tosin meinasi tulla kriisi (tai tulikin), koska en meinannut millään löytää sopivaa terapeuttia, mutta lopulta löysin kuitenkin. Tämä on elämäni toinen psykoterapiajakso, joten otin ilolla vastaan mahdollisuuden korjata ne virheet, jotka olin tehnyt ensimmäisessä terapiassa.
Tosin kuin psykoterapiaopinnoissa, lyhytterapiakurssilla ei virallisesti vaadita opiskelijoilta käymistä omalla terapeutilla. Minä olen itse kuitenkin sitä mieltä, että se on tarpeellista ja ainakin minulle henkilökohtaisesti täysin välttämätöntä. Toivoisinkin, että KELA korvaisi enemmän kertoja viikossa, sillä minulla olisi todella paljon ratkottavaa, pohdittavaa ja puitavaa. Nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, että minun on terapiassa aina valittava se päällimmäinen asia, joka vaivaa minua eniten, ja jotkut muut asiat (työssä jaksaminen, taloudelliset huolet, osa perheriidoista, fyysinen terveys ja elämäntavat…) jäävät käsittelemättä kokonaan. Terapia tuntuu siltä, että juoksentelen sammuttelemassa tulipaloja, mutta ainakin pysyn paremmin toimintakykyisenä. Voisin tietysti pyytää enemmän käyntikertoja, mutta minun pitäisi sitten maksaa ne kokonaan itse, ja tässä tilanteessa siihen ei ole mahdollisuutta. Nekin käynnit, mitä KELA tukee, kustantavat minulle kuukaudessa noin 250-350 euroa, joka on kuitenkin tosi tuntuva summa aloittelevalle pienituloiselle yrittäjälle.
Lyhytterapiaopintoihini kuuluu paljon teoriaa, lukemista ja arkiharjoittelua (tekniikoiden harjoittelua ystävien ja tuttavien kanssa), mutta ehkä kaikkein tärkeimpänä se oma lyhytterapiaharjoittelu, jonka pääsen aloittamaan toivottavasti jo ihan pian! Tiedotankin aiheesta alustavasti jo tässä vaiheessa, että harjoittelu on tätä kirjoittaessani (10/2020) alkamassa ja jatkuu varmaan opintojen loppuun saakka (kevät/kesä 2022). Jos siis haluat tulla luokseni terapiaan pientä maksua vastaan, ole yhteydessä!
Päivitys elokuulta 2021:
Olen äitiyslomalla ja pidän taukoa opinnoistani alustavasti kesään 2022 saakka, jonka jälkeen opinnot jatkuvat. Otan edelleen vastaan harjoitteluasiakkaita (koska harjoitus tekee mestarin!), mutta harjoittelua ei virallisesti lueta osaksi opintojani enkä ole työnohjauksen alaisena.
Nyt seuraa vähän lisätietoa, jos kiinnostuit.
Asun Helsingissä, mutta olen tehnyt kaikki arkiharjoittelutehtävät tähän mennessä etänä puhelimitse tai videoyhteydellä, mikä toimii kokemukseni mukaan todella hyvin (terapeuttisesta - ei välttämättä teknisestä - näkökulmasta). Arkiharjoitteluasiakkaani ovat olleet pääkaupunkiseudun lisäksi esimerkiksi Jyväskylästä, Iisalmesta, Turusta sekä Suomen ulkopuolella Intian Punesta, Espanjan Barcelonasta, Iso-Britannian Brightonista ja Australian Sydneyn alueelta. Harjoittelu onnistuu myös englanniksi.
Perinteinen terapiatunti kestää 45 minuuttia mutta myös pidemmät kestot ovat sovittavissa.
Terapiaharjoittelu on niin kuin oikeaa terapiaa sillä erolla, että koska harjoittelu on osa ratkaisukeskeisen terapian opintoja, terapiaan sisältyy ratkaisukeskeisiä tekniikoita ja harjoituksia. Harjoittelun tarkoituksena on nimenomaan harjoitella niitä opittuja asioita ja siksi ne ovat tuntuvassa roolissa. Ratkaisukeskeiset tekniikat painottavat asiakkaan omia voimavaroja, tavoitteita ja edistystä. Toki harjoittelussa voidaan soveltaa myös muita terapeuttisia tehtäviä. Kysy lisää! Lisäksi jos innostut terapiasta ja haluat palkata minut omaksi terapeutiksi harjoittelun ulkopuolella, sekin on hienoa ja tietysti neuvoteltavissa.
Lyhytterapiasta pitää sanoa sen verran, että tosin kuin psykoterapiassa, jossa prosessi kestää yleensä vähintään vuoden ajan, lyhytterapiassa lähdetään siitä ajatuksesta, että terapia kestää vain vähän aikaa, enintään vuoden. Ihmisten tarpeet ovat erilaisia ja asiakas ja terapeutti voivat yhdessä koittaa arvioida, sopiiko lyhytterapia asiakkaan sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Lyhytterapiaa voi kuitenkin käyttää myös väliaikaratkaisuna, kunnes pääsee pitkään terapiaan. Sovelluksia on monia. Ota rohkeasti yhteyttä niin jutellaan aiheesta! Terapiasuhteessa on kyse henkilökemioista ja on tärkeää, että asiakkaalla on terapiassa turvallinen olo. Siksi uusien asiakkaiden kanssa jutellaan ja tutustutaan ensin hiukan ja koitetaan arvioida, hyötyisikö asiakas terapiasta juuri minun kanssani. Jos terapia periaatteessa kiinnostaa mutta juuri minä en pysty sinua auttamaan, ohjaan sinut mielelläni yhdelle opiskelutovereistani.
Ota yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vera.oinonen@gmail.com.
Kommentit
Lähetä kommentti