Ei ole koti-ikävä

Photo by Alexander Popov on Unsplash
Meille on toitotettu lapsesta asti, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Vaikka en ole syntynyt Suomeen, minulle on kuitenkin lottovoitto, että olen päässyt muuttamaan Suomeen. Suomi on paras maa asua. Suomessa on kaikki niin hyvin. Niin turvallista, niin puhdasta, niin mahtavaa. 

Entäs ulkomailla sitten? Ulkomailla on pelottavaa, vaarallista, likaista, tautista. Tarvitset miljoona rokotetta. Älä vaan juo hanavettä. Älä puhu vieraita kieliä tai sinut ryöstetään. Ole varovainen. Älä aja autoa. Älä mene vieraiden ihmisten kyytiin. Älä mene vieraiden ihmisten kotiin. Jos sairastut ulkomailla, etkä saa pikahelikopteria Suomeen, voit heittää elämälle hyvästit, sillä muualla kuin Suomessa et voi saada hyvää hoitoa ilmaiseksi. Varo hämähäkkejä. 

Olen tavannut ihmisiä, ketkä rakastavat Suomea ja ketkä vihaavat Suomea. Tiedän suomalaisia, ketkä ovat muuttaneet ulkomaille heti kun ovat vain pystyneet. Tiedän ulkomaalaisia, ketkä ovat muuttaneet Suomeen tai haluavat asua Suomessa. Kyse on tietysti siitä, miten mikäkin kenellekin sopii, ja nämä ovat minun omia subjektiivisia ajatuksiani.

Suomessa on moni asia hyvin. On puhdasta vettä ja ilmaa, on turvallista. Suomi on niin kylmä maa ja syrjässä kaikesta, että se on aina turvallinen eikä ole muuhun maailmaan verrattuna monikulttuurisuutta nähnytkään. (Ei sillä, että tämä olisi hyvä asia.) Suomessa on hyvä sosiaalitukijärjestelmä. Suomessa on hyvä olla sairas, vanha ja vammainen. Suomi on myös teknologisesti edistyksellinen maa, jossa saa hyvää insinöörikoulutusta.

Taiteilijalle ja filosofille Suomi on taas painajainen. Taiteen arvostus on heikkoa filosofiasta puhumattakaan. Voit heittää hyvälle toimeentulolle hyvästit. Olet yhteiskunnan riippakivi. Et ole arvokas, olet vaivaksi. Onneksi meillä on niin paljon veroja maksavia insinöörejä, että kyllä me pari taiteilijaa sillä elätetään. Ei sillä, että me pidettäisiin siitä.

Edellisestä johtuen suomalaisten henkinen kehitys on kärsinyt tieteellisten innovaatioiden kustannuksella. Arvostetaan enemmän maallista menestystä kuin onnellisuutta. Jos joku ei ole lukenut Tuntematonta sotilasta, mikäs siinä. Ei kansallisia klassikoita tarvitsekaan tuntea, jos ei halua. Jos joku ei tunnista Sibeliuksen sinfonioita, ei se mitään. Ei täällä kukaan muukaan tunnista.

Suomessa on vähän ihmisiä ja kaikki ovat samanlaisia keskenään. Siksi Suomesta ei voi sanoa, että siellä olisi jokaiselle jotakin. Insinöörille tuntuu olevan rajattomasti mahdollisuuksia. Taiteilijalle ja filosofille ei niinkään. Jos synnyt luovana ja taiteellisena, pääset tekemään sitä työksesi ehkä 1 %:n todennäköisyydellä. Jos sinua ei kouluikäisenä puhuta ympäri, taidekoulujen karsinnat riistävät viimeiset itsetuntosi rippeet. 

Sain tästä ensimmäisen maistiaisen 17-vuotiaana, kun keskustelin nettikaverini kanssa. Hän asui Dominikaanisessa Tasavallassa ja opiskeli taidekoulussa. Hän ihmetteli kovasti, kun kerroin, miten vaikeaa se on Suomessa. Dominikaanisessa Tasavallassa on niin paljon ihmisiä (ja kouluja), että lähes kaikki halukkaat pääsevät opiskelemaan taidetta ja myös alan töihin. Siis ihan kuin insinöörit Suomessa. 

Taidetta ja filosofiaa myös arvostetaan ulkomailla enemmän kuin Suomessa. Taiteilija ja filosofi saa reaktion ”wow, cool” ja insinööri sellaisen, että ”aha, ok”. Suomessa se on tyyliin päinvastoin.

Suomessa sanotaan, että ulkomailla kilpailu on kovaa, koska ihmisiä on paljon ja esimerkiksi taiteilijan on hankalampi menestyä kuin Suomessa. Tämä ei pidä ollenkaan paikkaansa. Kun on paljon ihmisiä, on myös paljon asiakkaita, katsojia, kuulijoita... ”Menestyminen” on oikeasti paljon helpompaa. Suomessa se on lähestulkoon mahdotonta, koska piirit ovat niin pienet. 

Olen syntynyt Venäjällä ja saanut osittain venäläisen kasvatuksen (Suomessa), mikä tietysti vaikuttaa näkökulmaani. Minun on kyllä monesti helpompi olla ulkomailla kuin Suomessa. Ulkomailla voi monesti pukeutua juuri niin kuin itse haluaa, eikä kukaan välitä, kun taas Suomessa kaikki näyttävät samanlaiselta ja vähänkin erilainen tyyli erottuu ja kerää katseita. Sitten esimerkiksi Venäjällä on normaalia keskustella avoimesti tunteista ja henkisistä asioista, mikä tulee minulta luonnostaan. Suomessa sitä ei yleisesti harrasteta, ja emotionaalinen tarkoittaa siellä yleensä epäsisukasta. Arjen henkinen ja emotionaalinen puoli on Suomessa ikään kuin karstroitu pois – leikattu irti ja heitetty roskiin. Niin tunneköyhää elämää siellä vietetään. Ja näkyyhän tämä myös esimerkiksi värien käytössä julkisissa rakennuksissa ja kuinka paljon niitä koristellaan taiteella (tuskin lainkaan).

En ole asunut vuosia ja vuosia eri maissa tai matkustellut kolmea kertaa maailman ympäri. Olen ollut matkalla yhdeksän päivää, joten tämä kaikki tulee siitä näkökulmasta. Alan pikku hiljaa ymmärtää, että asia ei ole niin mustavalkoinen, että Suomi olisi aina kaikille hyvä ja parempi kuin muut.

Päivä päivältä yllätyn yhä enemmän, miten turvallista ulkomailla (tällä hetkellä se tarkoittaa minulle Venäjää, joka ei edes varsinaisesti ole minulle ulkomaa) on, miten helppoa täällä on matkustaa ja miten hyvin meidät otetaan vastaan. Olemme molemmat jo nyt saaneet rutkasti enemmän itsevarmuutta ja itsetuntemusta – vain yhdeksässä päivässä! ;)

Photo by Aapo Oinonen

Kommentit

  1. Olen samaa mieltä niin monesta sanomastasia asiasta, vaikken haluaisi olla. Olen haaveillut muutosta pitkään, enkä enää häpeä sitä. Saan usein kuulla siitä, miten en ole kiitollinen tai että on suorastaan hullua muuttaa kotisuomesta pois, paitsi duunareiden kesken(tosin heidänkin mielipiteensä pohjautuu rahalliseen hyötyyn). Syyksi kerrom usein sieluttomuuden, kolkkouden, ahneuden ja yksinkertaisen elämän, sillä näitähän tämä paikka on. On hankalaa viihtyä, kun Kiasmassa käyntiä tai Viron kulttuuriin tutustumista pidetään vuosisadan vitsinä. Tai kun taiteellisille aloille pääsee töihin vain suhteilla, puhumattakaan siitä, että palkalla pitäisi vielä pärjätä, ehkä menestyäkin. Äh, teksti herätti taas niin paljon ajatuksia, kiitos siitä :)

    Kaikkea hyvää Venäjälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mukava tietää, että joku muukin ajattelee samalla tavalla. :)

      Välillä tuntuu, että oman maan kritisoimista pidetään jonain ihme syntinä, vaikka kyllä kaikkien pitäisi kestää hiukan kritiikkiä. Kaikissa maissa on hyvät ja huonot puolensa! Eikö siitä saa puhua? Minusta on harmi, miten vähän meille kerrotaan esimerkiksi Suomen epäkohdista ja toisaalta joissain muissa maissa asumisen eduista. Ihan kuin joku salaliitto! :D Ei siinä tosin varmaan ole mitään sen kummempaa taustalla kuin että ihmiset eivät vain yksinkertaisesti tiedä, millaista muualla on, kun eivät ole muualla ikinä asuneet. :)

      Poista
  2. En osannut vastata tähän postaukseen silloin heti kun sen kirjoitit, mutta se herätti todella paljon ajatuksia. En tiedä osaanko vieläkään pukea ajatuksiani sanoiksi, mutta yritetäänpä. :)

    Ensinnäkin, olen niiiin monesta asiasta samaa mieltä, varsinkin mitä tulee tuohon omana itsenään olemiseen ulkomailla. Suomessa tuntuu usein, että pitää vähän hillitä itseään: Ei parane pukeutua liian värikkäästi, näyttävästi tai naisellisesti, ei saa nauraa liian kovaa, liikkuttua tai innostua, eikä herran tähden pidä tervehtiä ketään, jota et ole tuntenut vähintään viittä vuotta. Ja kastuminen on aina parempi vaihtoehto kuin nolonvärisen sateenvarjon kantaminen.

    Toisaalta soimaan itseäni tällaisista ajatuksista, koska tiedän niiden olevan vanhanaikaisia. Nuoret sukupolvet ovat selvästi edeltäviä avarakatseisempia, ja somen avulla kuka tahansa voi verkostoitua samanmielisten kanssa ja saada kaipaamaansa tukea. Sitä paitsi pohjimmiltaanhan kyse on omien ajatusten asettamista rajoista, muut ihmiset ovat huomattavasti vähemmän kiinnostuneita yhden ihmisen valinnoista kuin mitä hän itse kuvittelee.

    Mitä Suomeen syntymiseen tulee, olen ehdottomasti tuota lottovoitto-mieltä. Luonnon runsaus, puhdas ilma, juomakelpoinen vesi, ei järisevää maaperää tai muita luonnonkatastrofeja... Valtion puolelta taas suomalaisilla on mm. työttömyysturva, työlainsäädäntö ja sen yleensä hyvä noudattaminen, melko hyvä sukupuolten tasa-arvo, ilmainen koulutus, sananvapaus ja terveydenhuolto.

    Kritisoitavaakin löytyy tottakai paljon ja kaikki voisi aina olla vielä vähän paremmin. Minusta Suomea kritisoidaan sisältäpäin paljonkin, ja esimerkiksi tällä hetkellä KUKAAN ei ole tyytyväinen hallitukseen tai hirveästi mihinkään. Minua joku saattaisi hyvinkin pitää suomipropagandasalaliittolaisena koska en hirveästi kritisoi kotimaatani, mutta se vain johtuu siitä, että tiedän liikaa paljon huonompia vaihtoehtoja. Täydellistä valtiota ei olekaan, mutta minusta Suomi on ehdottomasti yksi parhaista.

    (Tästä tuli liian pitkä teksti kommenttikenttään, joten jatkuu alapuolella!)

    VastaaPoista
  3. (Jatkuu tästä)

    Minä jos kuka ymmärrän myös tuskailun siitä, ettei taiteilijoille ole töitä Suomessa. En kuitenkaan voi uskoa, että tilanne olisi paljon parempi muuallakaan. Miten se olisi mahdollista? Kuka niiden lukuisten taiteilijoiden työt ostaa? Ja koska suuressa massassa kaikki eivät voi olla hyviä ja menestyviä, niin kuka niiden huonojen taiteilijoiden vuokran ja ruuan maksaa? Valtioko? Mistä valtio ne rahat saa? Ovatko duunariveromaksajat muka tyytyväisiä asetelmaan? Epäilenpä, että missään maassa oikeasti arvostetaan oman maan (nuoria ja eläviä) taiteilijoita. Toki kun ulkomaalainen esittelee itsensä taiteilijana ja filosofina, niin mikäpä sen siistimpää! :)

    Itse en juurikaan arvosta kuvataidealan koulutusta, mutta Suomessa syntynyt voi sentään opiskella sitä ilmaiseksi ja valtio vieläpä maksaa siihen opintotukea*. Opiskelupaikkojen lisääminen ja kaikkien halukkaiden sisäänotto ei tietenkään ratkaisisi mitään, koska sitten meillä olisi maa täynnä työttömiä, korkeakoulutettuja "freelance-taiteilijoita". Tämä ei perustu mihinkään, mutta väitän, että harvat näistä taiteilijoista itse ostavat sadoilla tai tuhansilla euroilla muiden taidetta. Härskeimmät saattavat vieläpä ladata musiikit ja sarjat ja leffat ilmaiseksi piraattisivustoilta samalla kun itkevät mielipidepalstoilla, että miksi kukaan ei arvosta heidän työtään.

    Suomessa ilmaiseksi kouluttautunut voi myös saada yhden maailman parhaista passeista ja matkustaa ulkomaille reissaamaan tai vaikkapa luomaan uraa. Maailmassa on ihan liikaa maita, joissa valtio epää passin myöntämisen esimerkiksi etnisen taustan tai poliittisen näkemyksen perusteella. Tiedän, että (Suomi-)kritiikkiin vastaaminen vertailulla (Suomi vs. muut maat) ei ole hyvää keskustelua, mutta sorrettuja ihmisiä tavanneena en voi olla ajattelematta omaa onneani ja etuoikeuttani joka kerta, kun otan suomalaisen passini käteen.

    Menestyminen taiteilijana voi Suomessa tosiaan olla todella nihkeää, mutta onneksi nykypäivänä netin välityksellä kuka tahansa voi tulla kaikkien tietoisuuteen. Toisaalta samasta syystä kilpailu on järkyttävän kovaa ja erottautuminen vaikeaa. Ei enää riitä, että taiteilija on hyvä siinä mitä tekee, vaan hänen pitää osata myös verkostoitua ja markkinoida itseään.

    * Juu juu, opintotuki on tosi pieni ja sillä ei elä ja blaablaablaa, mutta se onkin "tuki" eikä "kaikkimulleheti-raha". Täällä Taiwanissa ihmiset ovat pyörtyä epäuskosta, kun kerron ilmaisesta koulutuksesta ja opintotuesta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joku lukija muuten ihmettelee, miksi en ole vastannut "Anonyymille" mitään, niin se johtuu vain siitä, että olemme tämän ystäväni kanssa pälpättäneet näistä jutuista Skypessä varmasti satojen tuntien verran. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit