Mitä tekisin teknologialakon aikana?

Ehkä olet kuullut teknologialakosta. Mediadetoxista. Digitaalisesta minimalismista. Ehkä olet lukenut siitä täältä minun blogistani tai jostain muualta. Nyt saatat ajatella, että tauko on periaatteessa hyvä idea, mutta millä ihmeellä saisi ajan kulumaan? Ehkä olet ollut online viimeiset viisitoista vuotta ja olet unohtanut, miten ihmiset käyttivät aikansa ennen vanhaan. Tai sitten sinulle tulee mieleen vain työ ja… työ. 

Oli niin tai näin, nyt seuraa postaus aiheesta. 

Mennäänpäs suoraan asiaan.

 

1.

Ensinnäkin, istu alas ja tee lista asioista, joista tykkäsit lapsena. Ne voivat olla pelejä tai leikkejä, mediasisältöjä kuten musiikkia tai tv-ohjelmia, tai mitä tahansa muuta, kuten lempiruokia tai -eläimiä. Kirjoita kaikki ylös. Kirjoita samaan listaan myös asioita, joista haaveilit lapsena, mutta et saanut toteuttaa.

Omassa listassani on esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Tiara 
  • Merenneitokuppikakut 
  • Prinsessasormus 
  • Maija Vilkkumaa - Ei 
  • Laulaminen 
  • Värikäs ja hauskan tuoksuinen saippua 
  • Prinsessakorvakorut 
  • Pinkki mekko 
  • Kauneuspöytä 
  • Harry Potter 
  • Pasta ja lihapullat 
  • Baletti 
  • Disney-laulut 
  • Maija Poppanen (Julie Andrews) 
  • Appelsiinimehu 
  • Maroon 5 
  • Pehmolelut 
  • Prinsessasänkykatos 
  • Lima 
  • Kivat kaverit 
  • Kalenteri ja tarrat

Kun katsot listaasi, ehkä saat jo ideoita siitä, mitä voisit tehdä. Ehkä innostut leipomaan jotain herkkua, jota et ole syönyt vuosiin, tai kaivat unohtuneen kirjan kirjahyllystä, tai ehkä alat muistella, mistä lauluista tykkäsit ennen. Lapsuuden kiinnostuksen aiheiden ääreen palaaminen on hyvä idea myös siksi, että niin voit saada yhteyden asioihin, jotka tuottavat sinulle aidosti iloa. Lapsi tietää kyllä.

Minulle medialakko tarkoittaa nimenomaan sitä, että pidän taukoa haitallisten sovellusten, sivustojen ja sisältöjen kuluttamisesta. Sen voisi muotoilla myös niin, että pidän taukoa passiivisesta kuluttamisesta. Jos sinulle siis iskee valtava inspiraatio katsoa joku lapsuuden suosikkielokuva, se on minusta juuri sellainen asia, johon teknologiaa kuuluukin käyttää, eli siitä vaan!

 

2.

Kysy: Mitä itseään rakastava ihminen tekisi? 

Jotkut ihmiset rakastavat itseään mutta moni ei rakasta. Emme pidä itsestämme huolta, pakotamme tekemään ikäviä asioita ja poltamme itsemme loppuun. Kysymys "Mitä itseään rakastava ihminen tekisi?" saattaa näyttää sinulle, mitä tarvitset ja mitä sinulta puuttuu. Kun kysyt tätä itseltäsi, saatat heti tajuta, että tarvitset esimerkiksi lepoa tai juttelua kaverin kanssa, tai ulkoilua luonnossa, tai vaikka hauskanpitoa. Anna itsellesi se, mitä tarvitset. Vastaus voi olla jotain pientä, kuten "taidanpa vaihtaa mukavammat vaatteet", tai isompaa, kuten "tarvitsen lomaa työstäni". Oli vastaus mikä hyvänsä, toteuta se niin hyvin kuin pystyt. 

Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja tarvitsevat erilaisia asioita. Tarpeet myös vaihtelevat päivästä toiseen. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Jos sinua väsyttää, tarvitset lepoa. Jos tunnet olosi levottomaksi, tarvitset tekemistä. Käytä intuitiota. Joskus vähän väsynyt tarvitseekin yllättäen jumppaa, ja levoton haluaakin rentoutua. Tiedät itse parhaiten. 

Jos olet niin kuin minä, et hemmottele itseäsi tarpeeksi. Sekin on tärkeää. Elämästä on hyvä tehdä nautinnollista pienillä arjen teoilla. Voisitko sytyttää kynttilöitä kylpyhuoneeseen samalla kun käyt suihkussa? Voisitko ostaa ensi kerralla ylelliseltä tuoksuvaa suihkusaippuaa tavallisen sijaan? Saisiko olohuoneeseen tehtyä tunnelmallisen valaistuksen? Mitä sellaista voisit syödä tai juoda, mikä tuntuisi nautinnolliselta? Tuoreita vadelmia kenties, tai ruusulimonadia? (Nämä ovat omat suosikkini.)

Olen ottanut kysymyksen Teal Swanin kirjasta Varjoista aamunkoittoon. Tässä myös video aiheesta (englanniksi): 


 

3.

Tähän loppuun listaan vielä muita ideoita.

Liikunta. Jos olo on levoton ja sinun tekee mieli liikkua, liiku! Ihan sama miten. Vaikka hyyyyyviiiinnn hiiitttaaaaasssstiiiii…. Tai chi on jees.

Ruoanlaitto. Voit kokeilla uutta reseptiä tai leipoa herkkuja keskellä arkea. Miksi ei?

Siivous. Kyllä, sitäkin voi joskus harrastaa.

Hyvä kirja. Milloin viimeksi syvennyit lukemaan hyvää romaania? Kokeile jotain klassikkoa, kuten 1984 tai Ääni ja vimma. Klassikot voivat olla vaativaa luettavaa, mutta et taatusti tule katumaan.

Käsityöt. Oletko tehnyt käsitöitä? Ehkä sinulla oli ennen aikaa ommella vaatteita, virkata pannunalusia tai nikkaroida hyllyjä. Nyt olisi mahdollisuus taas luoda jotain.

Taide. Edelliselle jatkeeksi: voit luoda taidetta. Piirtää, maalata, soittaa, laulaa, säveltää, videokuvata, kirjoittaa, valokuvata, räpätä, tanssia… Ilmaise itseäsi.

Seurustelu ihmisten kanssa. Soita kaverille ja kysy mitä kuuluu. Tai mieti, kenen jo tuntemasi ihmisen kanssa olisi luontevaa avata yhteys?

Seksi ja seksuaalisuus. Milloin sinulla on ollut aikaa syventyä tutkimaan jotain fantasiaa? Ehkä voisit kirjoittaa eroottisen runon tai tarinan? Lukea eroottisen romaanin? Katsella itseäsi peilistä alasti ja lausua itsellesi kauniita sanoja? You know.

Luonto. On kuulemma joskus auttanut ihmisiä.

Vanhat harrastukset. Pölyyntyykö kitarasi komerossa? Onko jumppapallo unohtunut kaapin päälle? Mitä jos ottaisit jonkun harvoin käytetyn tavaran esiin ja kokeilisit, lähteekö.

Muista, että kunhan pääset vain alkuun, yleensä flow löytää sinut. Ja jos ei, voit aina kokeilla jotain muuta tai vain tuijottaa ikkunasta ulos. Sekin on sallittua. 

 

 

 

---

 

Aikaisempia postauksia aiheesta: 

30 päivän medialakko

30 Day Media Detox, Week 1 

30 Day Media Detox, Week 2

30 Day Media Detox, Week 3

Kommentit

Suositut tekstit