Auto vs. asunto


Vähän yli vuosi sitten kirjoitin pitkän valituspostauksen siitä, kuinka ikävää ja hankalaa autossa asuminen on Uudessa-Seelannissa. Ja sitä se olikin. Jatkuvat logistiset pulmat, yöpymispaikkojen vähäisyys, suihkun ja vessan puute sekä joidenkin paikallisten asenne ärsyttivät ja turhauttivat niin paljon, että kirosin koko autossa asumisen lifestylen helvettiin.

Mutta.

Nyt kun asumme taas tavallisessa kerrostaloasunnossa Suomessa, palaan ajatuksissani kuitenkin autossa elämisen hyviin puoliin ja huomaan kaipaavani sitä. Auto voittaa asunnon monella tavalla. Ensinnäkin se on liikkuva ja siirreltävä, mikä on mahtavaa. Mieheni sanoin, "Koti kulkee aina mukana." 

Tässä Hiacessa asuimme Uudessa-Seelannissa. Nostettava katto tuo vähän lisätilaa.

Kaikki tarvittava kulkee aina mukana, jopa keittiö! Se on mahtavaa. Minä ainakin haluaisin kovasti viettää aikaa ulkona ja luonnossa sekä lähteä vaikkapa toiseen kaupunkiin turistisoimaan (uusi sana keksitty, ftw!), mutta tällä hetkellä tämän kaiken estää se, että inhoan lähteä kauas kotoani. Minusta on todella ikävää lähteä vaikkapa päivän kestävälle matkalle Nuuksioon ilman, että minulla on mitään paikkaa, missä levätä tai juoda teetä tai syödä kunnon ruokaa. Ja ei, en pysty lepäämään maassa. Ja ei, en voi juoda kahvilan teetä. Ja ei, eväät ei vain ole sama asia. Jos koti taas on mukana siellä Nuuksiossa, ei tarvitse stressata ollenkaan. Oma tuttu sänky ja oma tuttu teekuppi ovat lähellä.

Auto voittaa asunnon myös pienuudessa, tavaroiden määrässä ja siivouksen kestossa. Minusta on äärimmäisen turhauttavaa siivota yli 15 neliömetrin tilaa. Ja Uudessa-Seelannissa meidän autossa ei ollut edes imuria - jes! Inhoan imurointia yli kaiken. Jos asuu autossa, lattia on hetkessä lakaistu perinteisellä rikkalapio-harja-vempaimella tai lapiotakaan et välttämättä tarvitse, sillä hiekat voi heittää suoraan maahan. Peitot ja muut taas on hetkessä ravisteltu ja tampattu ulkona. Valmista tuli! 

Tässä kuvassa sisätila on siisteimmillään. Suurimman osan sisätilasta vie sänky. Sängyn vieressä on vaatelipasto.

Tavaraa ei autoon paljon mahdu, mikä on ihanaa, mutta välillä kieltämättä vähän ikävää, koska joillekin lempitavaroille ei ollut ainakaan tässä pienessä pakussa tilaa. Mutta kun ei ole paljoa tavaraa, ei ole myöskään paljoa velvollisuuksia huolehtia niistä tavaroista. Se on tosi vapauttavaa. Täällä asunnossa meillä on esimerkiksi leivänpaahdin. Elämä ilman leivänpaahdinta on kuitenkin paljon helpompaa. Samaa voi sanoa kakkuvuoasta, seinäkellosta, tarjoiluvaunusta ja jättimäisestä lipastosta. Asuntoon tulee hankittua paljon enemmän tavaraa, koska tilaa on niin paljon. Ja sitten niitä tavaroita pitää aina miettiä. Ärsyttävää.

Parasta autossa asumisessa on minusta kuitenkin tietty erillisyyden tunne yhteiskunnasta, jota voisi kutsua vapaudeksi ja toisaalta yhteys siihen paikkaan ja ympäristöön, missä kulloinkin on. Kun asun asunnossa, minulla on sellainen tunne, että muserrun elämäni velvollisuuksien painosta ja toisaalta minun ympärilläni on jokin näkymätön kupla, joka estää minua näkemästä muita ja muita näkemästä itseäni. Kuin ympärilläni olisi muuri. Kun asuin autossa, minusta tuntui, että saan tehdä mitä vaan ja mennä minne vaan. Ainakin melkein. Autossakin on velvollisuuksia, mutta paljon vähemmän. Paradoksaalisesti autosta käsin koen olevani paljon lähempänä ympäristöäni ja siinä olevia ihmisiä. Ehkä siksi, koska niin paljon aikaa tulee vietettyä ulkona.

Keittiön penkin alla oli säilytystilaa ruoalle. Vasemmalla on säilykkeitä, oikealla kuivajuttuja ja keskellä kasviksia.

Millä tavalla asunto on sitten parempi kuin auto? Asunto on hyvin eristetty, siellä on aina lämmin suihku ja siellä on paljon tilaa. Siinä autossa, missä me asuimme Uudessa-Seelannissa, ei ollut suihkua ollenkaan, autoa ei ollut eristetty vaan päinvastoin se oli täynnä reikiä, eikä tilaa ollut juuri ollenkaan.

Kaiken oppimani jälkeen olen miettinyt seuraavanlaista: muutan taas autoon asumaan, mutta korjaan sellaiset asiat, mistä en pitänyt. Voisin esimerkiksi asua hyvin eristetyssä hyvin lämmitetyssä autossa, jossa on vähän enemmän tilaa ja lämmin suihku. Suomessa autossa asuminen on sitä paitsi paljon vapaampaa kuin Uudessa-Seelannissa ehkä johtuen siitä, että se on Suomessa niin harvinaista. Yöpyä voi oikeastaan ihan missä vain, eikä kukaan tule häiritsemään. Jos autossa on kaikki mukavuudet, ei sisällä asuvienkaan tarvitse häiritä ulkopuolella kuljeskelevia.

Sängyn alla on pieni jääkaappi. Lattian putsaus onnistuu etualalla näkyvän vihreän harjan avulla nopeasti.

YouTubessa on mielenkiintoinen kanava autossa asuvasta suomalaisesta pariskunnasta. Kanavan nimi on Vantastic. Alla oleva video on esittely heidän autostaan:


Hinta vain mietityttää. Tuollaista mukavaa pikku kotia ei nimittäin saa kovin halvalla. Voi olla, että täytyy säästää aika pitkään, ennen kuin sellaisen voi hankkia. Katsotaan, mitä tapahtuu. Ehkä mä onnistun manifestoimaan meille tuohon tarvittavan rahasumman.

Kommentit

Suositut tekstit