Netistä löydetty kysymys: Miten nukkua 2-4 tuntia päivässä?

Ärsyttää, koska minulla on niin älyttömän suunnattoman kova tarve tehdä tätä terapiajuttua. Ainakin tuntuu siltä. Menen nettiin ja etsin sieltä mielenkiintoisia asioita, mitä ihmiset sanovat (siis terapia-asioita eli sellaisia asioita, joiden kanssa ihmiset voisivat tulla puhumaan terapeutille), ja sitten vastaan niihin pääni sisällä. Joskus kirjoitan vastauksia ylös. Mutta en ikinä julkaise niitä missään.

Voisin helposti pitää sellaista vanhan ajan Kysy Siskolta -palstaa. Minulla olisi vastauksia kaiken maailman kysymyksiin. Kysy Antilta. Kysy Veralta. Kysy Terapeutilta. Kysy Terapeutti-Veralta.

Anyway. Turhauttaa, että kaikki se energia valuu ei minnekään. 

Jaan tässä yhden esimerkin. 

Joku kysyi keskustelupalstalla: 

Miten voisin nukkua vähemmän, esimerkiksi 2-4 tuntia vuorokaudessa? Olen kuullut mahdollisuuksista vähentää nukkuma-aikaa esimerkiksi ruokavalion ja tietoisuustyöskentelyn avulla.

Vastaukseni olisi jotakuinkin seuraavanlainen. 

Hei kysyjä! Kiitos kysymyksestäsi. 

Miksi haluaisit nukkua vähemmän? Tästä pitäisi keskustella ensin, mutta se ei ole nyt mahdollista.

Ihminen tarvitsee unta, koska hän on väsynyt. Väsymys syntyy laajasti sanottuna stressistä eli jatkuvasta jännittämisestä. Stressi ei sinänsä ole ollenkaan huono asia, mutta sen jälkeen pitäisi rentoutua ja palautua. Monet ihmiset eivät hallitse tätä vaihetta, jolloin ainoa tapa palautua on nukkua pitkään. 

Se, mikä meitä stressaa, on yksilöllistä. Kerron omakohtaisen esimerkin. Minulla on vaikeuksia tunteiden tuntemisen kanssa. Minulla on tapana tukahduttaa tunteitani. Luonnostaan tunteiden kuuluisi virrata vapaasti, joten tunteiden jatkuva tukahduttaminen on jatkuvaa jännittämistä, joka rasittaa ja väsyttää. Joten kun minä teen harjoitusta, jossa annan tunteideni virrata vapaasti, huomaan unentarpeeni vähenevän.

Jännittäminen ja stressi näkyy kehossa, mielessä ja tunteiden tasolla. Ihmiset saattavat olla tietoisia joistain asioista, jotka heitä stressaavat, mutta monesti stressistä on tullut niin normaali osa elämää, että sitä ei edes huomaa.

Kun puhutaan unentarvetta vähentävästä ruokavaliosta, puhutaan ruokavaliosta, joka rasittaa elimistöä mahdollisimman vähän. Ravintoaineet ovat helposti hyödynnettävässä muodossa, ja haitallisia aineita on mahdollisimman vähän. Ruoansulatuksen olisi myös toimittava mahdollisimman hyvin. Kannattaa kääntyä ravitsemusasiantuntijan puoleen näissä asioissa. On kuitenkin myös huomioitava, että suurin osa ruoasta on nykyään ravintoaineiltaan varsin köyhää maaperän köyhyyden ja tuotantokäytänteiden vuoksi. Voi vaatia jonkin verran vaivannäköä saada oikeasti hyvää ruokaa. Toinen huomionarvoinen asia on yksilölliset tarpeet. Jokaisen ihmisen ihanneruokavalio on paitsi uniikki, niin myös alati muuttuva. Olisi osattava kuunnella kehonsa viestejä tietääkseen, mitä kunakin päivänä kannattaisi syödä. Tämä on elämänmittainen prosessi. 

Selvitä siis ensisijaisesti, mikä juuri sinua stressaa. Tätä voit selvittää terapiassa tai itseksesi, ja pidä mielessä, että se voi olla mitä vain. Vastaukset löytyvät paitsi ravinnosta, myös elämäntyylistä, ympäristöstä, ajatus- ja käyttäytymismalleista… Sitten lähdet ratkaisemaan sinua jatkuvasti rasittavia ongelmia yksi kerrallaan niin, että ne poistuvat pysyvästi, ja tunnet helpotuksen tunnetta. 

Samanaikaisesti suosittelen erilaisia rentoutusharjoituksia, esimerkiksi meditaatiota, kehorentoutusta ja syvähengitystä. Muista kuitenkin, että jos lähdet suorittamaan, se aiheuttaa sinulle vain lisää stressiä. ;)

Stressin vähentämistä voi lähestyä myös käytännön tasolla hetki kerrallaan. Voit kysyä itseltäsi, mikä minulle toisi helpotusta tässä hetkessä? Vastaus voi olla jotain hyvin pientä, kuten asennon vaihtaminen, jonkin lihaksen rentouttaminen, syvemmin hengittäminen tai tunteen tunteminen. Jos lisää helpotuksen tunnetta näin arkisella tasolla koko päivän ajan, sekin voi jo riittää siihen, että huomaa muutosta unentarpeessaan. 

2-4 tunnin yöunet ovat harvinaisuus. Pidä mielessä, että jotkut ihmiset saattavat kerskailla vähillä yöunilla, mutta heidän elämäntyylinsä ei välttämättä ole terveellinen tai kestävä. 2-4 tunnin yöunien saavuttamiseksi pitäisi todennäköisesti tehdä elämään niin radikaaleja muutoksia, että monikaan meistä ei olisi valmis moiseen uhraukseen. Puhumattakaan siitä, että tavoitteen saavuttamiseen voi mennä todella kauan.

PS. Tuli mieleen eräs nukkumiseen liittyvä näkökulma, jonka haluan mainita vielä erikseen. Joillakin ihmisillä on taipumusta käyttää nukkumista ongelmiensa välttelyyn. Ei osata ratkaista ongelmia valveilla, ja mennään nukkumaan siinä toiveessa, että aamulla ongelma olisi hävinnyt. Nukkumisesta on siis tullut eräänlainen tapa selviytyä vaikeissa tilanteissa. Tällaisessa tilanteessa nukkumisesta selviytymiskeinona olisi päästävä eroon opettelemalla ratkaisemaan ongelmia jotenkin muuten.

Kommentit

Suositut tekstit