Ratkaisukeskeisen lyhytterapian opinnot jatkuvat - tervetuloa (taas) harjoitteluasiakkaaksi!

Ensin pieni kertaus, missä mennään:

Aloitin ratkaisukeskeisen lyhytterapian opinnot vuonna 2020. Vuoden kuluttua jäin äitiyslomalle, josta olen nyt palaamassa takaisin opintojen pariin. Opintoja on vuosi jäljellä, joten valmistun näillä näkymin kesällä 2023.

Opintoihin kuuluu asiakasharjoittelua, johon otan vastaan nyt uusia asiakkaita. Jos siis tunnet, että haluaisit sukeltaa mielesi ja tunteidesi syövereihin ja eheytyä minun ohjauksessani, ota yhteyttä vera.oinonen@gmail.com.

- Opiskelijahinta marraskuussa 2022 on 40€/h.

- Ennen terapian aloittamista pidetään maksuton tutustumissessio etänä.

- Terapia toteutetaan joko etänä tai mahdollisesti myös livenä, jos se tuntuu oikealta.

- Terapiassa asioita käsitellään keskustelemalla.


FAQ

Mitä olet opiskellut aikaisemmin?

Pohjakoulutukseni on käytännöllinen filosofia, Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Sivuaineina opiskelin viestintää ja kasvatustiedettä. Minulla on taustalla myös taiteen ja taideterapian opintoja.

Lukiossa olin kiinnostunut elämänkatsomustiedosta ja psykologiasta. Elämänkatsomustietoa ei kuitenkaan ainakaan tuolloin vielä pystynyt opiskelemaan pääaineena. Psykologia sen sijaan oli makuuni liian tilastopainotteista. Valitsin filosofian, koska olin kiinnostunut ideoista ja keskusteluista, ja halusin avartaa mieltäni. Näin jälkeenpäin ajateltuna filosofia oli 18-vuotiaana minulle aivan liian vaikea oppiaine. Jos nyt saisin valita uudestaan, pitäisin ensin pari-kolme välivuotta ja sitten menisin opiskelemaan ehkä kuitenkin psykologiaa mutta vähemmän tilastopainotteiseen yliopistoon (ei Helsinkiin), ja ottaisin filosofian sivuaineeksi.

Toisaalta kuitenkin tuntuu, että ehkä juuri filosofia on antanut minulle jotain sellaista, mitä kaikilla terapeuteilla ei välttämättä ole: avoimuutta kaikille näkökulmille sekä rohkeutta keskustella ihan mistä vain. Lisäksi erityisesti yhteiskuntafilosofia on antanut paljon eväitä pohtia ihmisen asemaa yhteiskunnassa ja kulttuurissa.

 

Human 2.0, akryyli kankaalle, 2020

 

Mitä tarkoittaa ratkaisukeskeinen?

Ratkaisukeskeinen (lyh. ratkes) suuntaus on syntynyt tavallaan vastalauseeksi nk. ongelmakeskeiselle terapiasuuntaukselle. Ratkesin kehittäjät huomasivat, että nk. ongelmakeskeisissä suuntauksissa ei osattu niin hyvin voimaannuttaa ihmistä kohti muutosta, vaan heidän vahvuutensa oli pohtia ongelmien syitä ja seurauksia. Joskus tällainen lähestymistapa synnyttää kierteen, jossa löytyy aina uusia ongelmia pohdittavaksi ja ihminen masentuu. Ratkaisukeskeinen suuntaus halusi tuoda terapiaan enemmän näitä eteenpäin vieviä seikkoja: omien voimavarojen tunnistamista, pystyvyyden tunnetta ja katsetta tulevaisuuteen.

Itse näen, että molempia tarvitaan. Ensin on katsottava ongelmaa ja ymmärrettävä se, kohdattava siihen liittyvät tunteet. Sitten katsotaan vaihtoehtoja, kyseenalaistetaan vääriä uskomuksia, mietitään uusia toimintamalleja. On myös tärkeää pohtia omia arvoja ja vahvuuksia, jotta saa elää omannäköistään elämää. Viimeinen tärkeä palikka on käytännön teot tai toiminta, joka laittaa henkisen muutoksen käytäntöön ja synnyttää käytännön muutosta, mitä moni meistä niin kovasti toivoo.

 

Teetkö siis myös taidetta? 

Kyllä. Maalaan akryyliväreillä tauluja omista ideoista ja muiden ihmisten tilauksesta. Olen myös esimerkiksi suunnitellut yrityksille logoja ja nettisivujen ilmettä sekä piirtänyt onnittelukortteja. Teen tilauksia saman toiminimen kautta kuin terapiaakin. Taidettani löytyy esimerkiksi täältä: https://veraoinonen.wixsite.com/portfolio/copy-of-home


Vielä sananen terapiasta elämäntapana. Minä en näe terapiaa paikkana, jonne mennään, kun jokin on vialla, ja kun sieltä pääsee pois, on terve ja kaikki on kunnossa. Terapia on mielelle sama kuin liikunta on keholle. Mieli ei voi hyvin, jos sitä ei huolla. Nykyään meidän mieli ja tunteet on jätetty vähemmälle huomiolle ja ne voivat huonosti. 

Haluaisin nähdä sellaisen muutoksen maailmassa, että terapia olisi normaalia ja normalisoitu osaksi tavallista arkea ja elämäntapaa. Siellä voisi käydä jatkuvasti tai tarpeen mukaan, kuten hierojalla. Se olisi ennaltaehkäisevää. Se ei keskittyisi sairauksien tai häiriöiden hoitoon pelkästään vaan olisi työkalu, jonka avulla ihminen löytäisi tarkoituksensa ja kutsumuksensa, lisäisi itsetuntemusta, täyttäisi tarpeensa ja saisi elää omannäköistään elämää. Se edistäisi ennen kaikkea kokonaisvaltaista terveyttä. Siellä voisi käsitellä kaikkea parisuhteista pukeutumiseen ja yhteiskunnallisesta tilanteesta uniin. Siellä voisi soittaa, laulaa, piirtää, lukea, kirjoittaa, katsoa kortteja, keskustella, meditoida, joogata, hengittää, käydä luonnossa, polttaa kynttilöitä, katsoa videoita, tehdä käsitöitä, tanssia…

Minusta terapiassa parasta on se, kun saa tarjota asiakkaille läsnäoloa ja seurata ja olla osallinen heidän eheytymis- ja kukoistamisprosessissaan. Jaamme iloja, suruja, kipeitä hetkiä ja oivalluksia. Jos siis kiinnostuit, ota yhteyttä (vera.oinonen@gmail.com) ja kerro, mitä haluaisit kanssani käsitellä.


---

Vanhempia postauksia aiheesta:

Lyhytterapian opinnot ja kutsu harjoitteluasiakkaaksi 

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian harjoittelu - ajatuksia puolen vuoden jälkeen

Kommentit

Suositut tekstit