Mitä lempielokuvasi kertoo sinusta?


Monilla meistä on lempielokuva tai useita, mutta oletko koskaan miettinyt, mitä se kertoo sinusta?

Kirjoitin jonkin aikaa sitten lapsuuteni yhdestä lempielokuvasta Maija Poppasesta (Julie Andrews). Tekstissä kerron kyseisen elokuvan lempikohtauksesta ja analysoin, miksi pidin siitä ja mitä se kertoo minusta. Tehtävä oli minusta avartava ja ajattelin jakaa sen muillekin. Tämä on siis tällainen hauska itsetutkiskelutehtävä.

 

Joitakin omia lempikohtauksia.


Tehtävää varten käy mikä tahansa lempielokuva ja jokin sen lempikohtaus. Elokuva voi olla lemppari nyt tai lapsuudessa. Tehtävän voi tehdä myös kirjalla tai vaikkapa musiikkivideolla. Tärkeintä on, että valitsemasi kohta tai kohtaus herättää sinussa voimakkaita tunteita. Tässä tehtävässä tunne, jota käsitellään, on rakkaus, mutta tehtävän voi yhtä hyvin tehdä vaikka inhokkielokuvasta tai -kohtauksesta. Se on aivan yhtä tehokasta, ehkä jopa mielenkiintoisempaa niin päin. 

Mutta jos nyt pysytään lempielokuvaesimerkissä. Kun olet valinnut sen suosikkikohtauksen, mieti seuraavia asioita. Voit katsoa kohdan YouTubesta muistin virkistämiseksi (jos se löytyy sieltä), jos kyse on vaikkapa lapsuuden lempielokuvasta niin kuin se oli minun kohdallani. 

Mieti… 

Mitä kohtauksessa tapahtuu?
Kehen kohtauksessa samastut?
Mikä siinä on parasta/erityisen kivaa/iloa tai rakkautta herättävää?
Mikä on ydinteema? Mihin sanaan/sanoihin kiteyttäisit tämän lempikohdan? 

Mieti sitten omaa elämää. Mieti… 

Miten tämä kohtauksen teema näkyi omassa elämässäsi, siihen aikaan kuin elokuva oli lemppari?
Tai miten se näkyy nyt?
Miten tämä teema suhtautuu arvoihisi? 

Anna harjoituksen viedä mennessään ja pohdi myös muita esiin nousevia teemoja. 

Hauskoja itsetutkiskeluhetkiä!

Tähän perään haluan kirjoittaa vielä pari juttua tuosta tekstin alussa olevasta kuvakollaasista. Kokosin siihen joitakin lempikohtauksia eri elokuvista, joista olen nauttinut elämäni aikana.

Yllätyin ensinnäkin kollaasin sinisävyisyydestä. Kuvissa näkyy taivasta, vettä, varjoja ja yötä, ja iso osa kohtauksista sijoittuu myös ulos. Ilma on keskeinen elementti.

Toinen mielenkiintoinen havainto on taikuuden, muodonmuutoksen ja hauskuuden/nautinnon rooli kohtauksissa. Ne voisi kiteyttää fraasiin magic of life. Vapaus näkyy olevan myös keskeisessä roolissa.


---


Katso myös:

Saako työ olla helppoa?

Kommentit

Suositut tekstit